• M/S Mimer.
  M/S Mimer.
 • Mimers lastdäck i dag på kvällen.
  Mimers lastdäck i dag på kvällen.
 • San Juan i Puerto Rico i dag, innan Irma slog till.
  San Juan i Puerto Rico i dag, innan Irma slog till.
 • Midas i trafik.
  Midas i trafik.
 • Midas at work.
  Midas at work.
 • Hotell Le Beach i St Martin efter orkanen.
  Hotell Le Beach i St Martin efter orkanen.
 • M/S Mimer.
 • Mimers lastdäck i dag på kvällen.
 • San Juan i Puerto Rico i dag, innan Irma slog till.
 • Midas i trafik.
 • Midas at work.
 • Hotell Le Beach i St Martin efter orkanen.

Åländska Mimer tar skydd för Irma

Orkanen Irma kallas redan för ”monsterstormen” då den är den hittills kraftigaste orkan som uppmätts på Atlanten. Just nu är den inne i den karibiska övärlden där Godby Shippings fartyg Midas och Mimer trafikerar.

Mimer befinner sig närmast Irma och har kört söderut från Puerto Rico medan Midas nyligen återvänt från dockning och ännu inte gått in i linjetrafiken.

När Ålands Sjöfart når Midas befälhavare Mats Tammi ligger fartyget sydväst om Guadeloupe i Västindien. Dit når inte Irma.

– Vi ligger omkring 150 sjömil från orkanens centrum och väntar på att gå i trafik. Det är planerat till lördag men det beror mycket på myndigheterna. Det råder utegångsförbud på flera av öarna till följd av orkanvarningen, säger Mats Tammi.

Just nu blåser det 10-12 meter per sekund i området vilket är bara en västanfläkt jämfört med Irmas vindtoppar som uppgår till över 80 meter per sekund, motsvarande 300 kilometer per timme!

Irmas centrum finns över St Martin och väntas gå vidare med tjugo knops hastighet mot bland annat Puerto Rico, sådana platser där Godby Shipping regelbundet besöker. Det råder alltså många oklarheter kring när trafiken återgår till det normala.

– Det är en mycket allvarlig situation för de drabbade öarna. Vi har tidigare sett vilken förödelse mindre orkaner, klassade två eller tre, ställt till med. Båtar har blåst upp på land och containrar har välts. Vad denna ställer till med är än så länge omöjligt att säga men jag gissar att infrastrukturen på öarna blir rätt illa åtgången. Sedan är det regnmassorna också och rasrisk och allt möjligt som ställer till det, säger Mats Tammi som skänker en tacksamhetens tanke åt dagens meteorologiska tjänster. Oväder kommer inte längre överraskande. Stormar går att se dagar i förväg.

– På ett fartyg är man ju alltid lyckligt lottad i det att det går att köra bort från platsen. På land sitter man fast.

Efter Guadeloupe är avsikten att styra norrut mot just St Martin, då kan orkanens verkningar bättre överblickas.

– Ingen här har varit med om något liknande varför skadorna kan förväntas bli rätt omfattande säger Mats Tammi som då befinner sig hemma i Saltvik på Åland på ledigt.

– Tanken var att jag skulle flugit hem i kväll men det går inte. Förhoppningsvis kan jag resa på lördag.

Mimer flyr söderut

Ålands Sjöfart når Mimers befälhavare Dmitrij Fisun, Mariehamn, vid 22-tiden på onsdagskvällen när fartyget är på väg söderut från Puerto Rico som väntas träffas av Irma under de närmaste timmarna.

– Vi är 235 sjömil sydväst om Puerto Rico tillsammans med några tankbåtar som är dubbelt större än vi. Om fyra fem timmar anländer Irma till Puerto Rico, säger Fisun.

Mimer var de facto det allra sista fartyget som lämnade St Thomas (grannö till Puerto Rico) efter att ha fyllt på öns bränsleförråd.

– Då var det bråttom och vi gick med full maskin söderut. Nu går vi på ekonomifart men fortsätter söderut.

Från början hade Dmitrij Fisun tänkt sig stanna i skydd söder om Puerto Rico men då det blev oklart vilken väg Irma skulle ta valde han istället att fly undan.

Och som om det inte vore nog med Irma är ytterligare en klass tre-orkan att vänta redan på söndag – José. I samma bana som Irma.

– Läget är väldigt allvarligt. Många öar är redan illa åtgångna och alla hamnarna är stängda av US Coast Guard som hanterar situationen med stort allvar och väldigt bestämt.

Vad som händer härnäst avgörs under de närmaste timmarna men de tolv ombord på Mimer går än så länge ingen nöd. Man har bunker och extra mycket vatten och proviant ombord.

– Vi vet ju inte när hamnarna öppnar igen och det kan dröja. Bilderna från St Martin ser hemska ut.

Här finns en Youtubefilm som visar förödelsen på St Martin.

På den här länken kan man läsa mer om Midas trafik i Karibien. Här finns mer att läsa om orkanen Irma och behovet att eventuellt utöka orkanskalan från max fem till sex.

Senaste nytt om Irmas framfart finns på The Independents live-uppdateringar.

/Jörgen Pettersson

Satu var först i hela Sverige

Hon tvekade rätt länge kring att söka sin framtid inom sjöfarten.
Läs mer »

”Jag älskar skärgård och fartyg”

Östersjöns just nu mest omdiskuterade sjöfartsaktör heter Jakob Johansson och är 37 år gammal och född och uppvuxen i Stockholm.
Läs mer »

37-årig jurist ruskar om Viking

Frågan alla ställer sig i dag är: vem är Jakob Johansson och vilka är hans avsikter kring Viking Line?
Läs mer »

Rafael säljer Viking Line

Rikssvenska fastighetsentreprenören Jakob Johansson, 37, köper Rafael-familjens aktier i Viking Line för 33,3 miljoner euro.
Läs mer »

Nytt samarbete om sjöfart

Namnet är Fairway Forward.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Planering för Sjöfartens dag 2020

Succén är på nytt ett faktum.
Läs mer »