• Foto: Jörgen Pettersson.
  Foto: Jörgen Pettersson.
 • M/S Visborg.
  M/S Visborg.
 • M/S Visborg mot bunkring.
  M/S Visborg mot bunkring.
 • Foto: Jörgen Pettersson.
 • M/S Visborg.
 • M/S Visborg mot bunkring.

Åländska Baltic bunkrar Visborg

Åländsk sjöfart handlar inte bara om rederier. Det finns ett stort antal underleverantörer som är med och skapar sjöfartsklustret. En av dem är Baltic Bunkering som säljer bränsle över hela världen.

Den här veckan avgår Rederi Ab Gotlands nybyggda bil- och passagerarfärja M/S Visborg från Kina för den månadslånga färden till Östersjön. Innan fartyget går i trafik för Destination Gotland ska hon dockas vid Oresund DryDocks i Landskrona där den sista finputsningen ska ske. Visborg som döptes häromveckan får svensk flagg, vilket Ålands Sjöfart berättat om tidigare.

För att klara hemresan måste det till bränsle i stora mängder och här kommer åländska Baltic Bunkering med vd Dick Ekström och bunkermäklaren Greger Biskop in i bilden. Baltic Bunkering är en fartygsbränslemäklare med kontor i Mariehamn som sedan 1980-talet försett rederier över hela världen med bunker. Företaget har långvariga relationer med såväl leverantörer som med kunder. När bulkfartyget M/S Tiger Henan överraskande dök i Mariehamn i början av november var det för att bunkra bränsle och ett resultat av Baltic Bunkerings och Dick Ekströms arbete.

– Det hade kanske varit enklare att gå in till Kapellskär men på det här viset vann hela Åland på invikningen, säger Dick Ekström.

Det är alltså Dick Ekström som ser till att M/S Visborg förses med bränsle för den långa resan hem. På onsdag fylls tankarna på redden utanför Hong Kong. På lördag sker ytterligare en påfyllning i Singapore innan resan över Indiska oceanen vidtar. Bränslet utgörs till en början av så kallad MGO med svavelhalten 0,5 vilket än så länge är tillåtet på världshaven. Därefter ska fartyget bunkra på nytt i Sydafrika i början av januari för färden över Atlanten och slutligen i Las Palmas den 8 januari då man fyller på miljövänligare bränsle (0,1 procent svavel) för färden upp mot Östersjön.

– Detta är en ganska vanlig operation som vi gjort många gånger för många olika rederier.

50 miljoner sämre för Tallink

Det kanske mest överraskande i Tallinks Grupps halvårsrapport är att resultatet inte är ännu sämre.
Läs mer »

Mexico köper åländskt

Trots utmanande tider fortsätter åländska Carus och dess systerbolag Winpos att leverera IT-lösningar över hela världen.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Grimaldi ilsken på statligt stöd

Finnlines redovisar ett halvårsresultat för perioden januari till juni 2020 som landar väsentligt lägre än i fjol.
Läs mer »

Säljare söker jobb, helst till sjöss

I spåren på covid-19-pandemin tornar en helt ny vardag upp sig.
Läs mer »

Tallink Silja tar över Birkaidé

Den krassa verkligheten i marknadsekonomin resulterar nu i att Tallink Siljas M/S Silja Symphony tar över Birka Cruises populära kryssnin
Läs mer »
Koncernchef Björn Blomqvist. Foto: Therese Andersson.

Storägare räddar Eckerö med lån

Rederi Ab Eckerös största ägargrupp, den åländska familjen Mansén, går in med 2 miljoner euro i kapitallån till det krisande rederiet.
Läs mer »