• Foto: Jörgen Pettersson.
  Foto: Jörgen Pettersson.
 • M/S Visborg.
  M/S Visborg.
 • M/S Visborg mot bunkring.
  M/S Visborg mot bunkring.
 • Foto: Jörgen Pettersson.
 • M/S Visborg.
 • M/S Visborg mot bunkring.

Åländska Baltic bunkrar Visborg

Åländsk sjöfart handlar inte bara om rederier. Det finns ett stort antal underleverantörer som är med och skapar sjöfartsklustret. En av dem är Baltic Bunkering som säljer bränsle över hela världen.

Den här veckan avgår Rederi Ab Gotlands nybyggda bil- och passagerarfärja M/S Visborg från Kina för den månadslånga färden till Östersjön. Innan fartyget går i trafik för Destination Gotland ska hon dockas vid Oresund DryDocks i Landskrona där den sista finputsningen ska ske. Visborg som döptes häromveckan får svensk flagg, vilket Ålands Sjöfart berättat om tidigare.

För att klara hemresan måste det till bränsle i stora mängder och här kommer åländska Baltic Bunkering med vd Dick Ekström och bunkermäklaren Greger Biskop in i bilden. Baltic Bunkering är en fartygsbränslemäklare med kontor i Mariehamn som sedan 1980-talet försett rederier över hela världen med bunker. Företaget har långvariga relationer med såväl leverantörer som med kunder. När bulkfartyget M/S Tiger Henan överraskande dök i Mariehamn i början av november var det för att bunkra bränsle och ett resultat av Baltic Bunkerings och Dick Ekströms arbete.

– Det hade kanske varit enklare att gå in till Kapellskär men på det här viset vann hela Åland på invikningen, säger Dick Ekström.

Det är alltså Dick Ekström som ser till att M/S Visborg förses med bränsle för den långa resan hem. På onsdag fylls tankarna på redden utanför Hong Kong. På lördag sker ytterligare en påfyllning i Singapore innan resan över Indiska oceanen vidtar. Bränslet utgörs till en början av så kallad MGO med svavelhalten 0,5 vilket än så länge är tillåtet på världshaven. Därefter ska fartyget bunkra på nytt i Sydafrika i början av januari för färden över Atlanten och slutligen i Las Palmas den 8 januari då man fyller på miljövänligare bränsle (0,1 procent svavel) för färden upp mot Östersjön.

– Detta är en ganska vanlig operation som vi gjort många gånger för många olika rederier.

Eero leder tung spetsgrupp

Vägen mellan varma somrar vid rodret på galeasen Albanus och storslagna möten med IMO:s mäktige generalsekreterare Kitack Lim kan tyckas
Läs mer »

Finnlines nya flaggskepp

I dag bekräftar Finnlines beställningen av två nya Superstar-fartyg med 5.100 löpmeter bildäck samt uppgraderade passagerarutrymmen för 1
Läs mer »

Fraktrekord för Viking Line

I dag lämnar Viking Line sin statistik för året 2019 och den skiljer sig något från den andra jätten på marknaden, Tallink Group.
Läs mer »

Varv och strejk minus för Wasaline

Trots en längre varvsvistelse och inställda avgångar på grund av sjömansunionens stödstrejk i november uppnådde Wasaline år 2019 samma om
Läs mer »

Oroligt efter drönarattack

Året 2020 har börjat högdramatiskt med tilltagande spänningar i några av länderna kring Persiska viken (läs Iran och Irak), där större de
Läs mer »

Tallink nära tio miljoner

Tallink Group närmar sig den magiska tiomiljonergränsen beträffande resenärer på ett kalenderår.
Läs mer »