• Foto: Jörgen Pettersson.
  Foto: Jörgen Pettersson.
 • M/S Visborg.
  M/S Visborg.
 • M/S Visborg mot bunkring.
  M/S Visborg mot bunkring.
 • Foto: Jörgen Pettersson.
 • M/S Visborg.
 • M/S Visborg mot bunkring.

Åländska Baltic bunkrar Visborg

Åländsk sjöfart handlar inte bara om rederier. Det finns ett stort antal underleverantörer som är med och skapar sjöfartsklustret. En av dem är Baltic Bunkering som säljer bränsle över hela världen.

Den här veckan avgår Rederi Ab Gotlands nybyggda bil- och passagerarfärja M/S Visborg från Kina för den månadslånga färden till Östersjön. Innan fartyget går i trafik för Destination Gotland ska hon dockas vid Oresund DryDocks i Landskrona där den sista finputsningen ska ske. Visborg som döptes häromveckan får svensk flagg, vilket Ålands Sjöfart berättat om tidigare.

För att klara hemresan måste det till bränsle i stora mängder och här kommer åländska Baltic Bunkering med vd Dick Ekström och bunkermäklaren Greger Biskop in i bilden. Baltic Bunkering är en fartygsbränslemäklare med kontor i Mariehamn som sedan 1980-talet försett rederier över hela världen med bunker. Företaget har långvariga relationer med såväl leverantörer som med kunder. När bulkfartyget M/S Tiger Henan överraskande dök i Mariehamn i början av november var det för att bunkra bränsle och ett resultat av Baltic Bunkerings och Dick Ekströms arbete.

– Det hade kanske varit enklare att gå in till Kapellskär men på det här viset vann hela Åland på invikningen, säger Dick Ekström.

Det är alltså Dick Ekström som ser till att M/S Visborg förses med bränsle för den långa resan hem. På onsdag fylls tankarna på redden utanför Hong Kong. På lördag sker ytterligare en påfyllning i Singapore innan resan över Indiska oceanen vidtar. Bränslet utgörs till en början av så kallad MGO med svavelhalten 0,5 vilket än så länge är tillåtet på världshaven. Därefter ska fartyget bunkra på nytt i Sydafrika i början av januari för färden över Atlanten och slutligen i Las Palmas den 8 januari då man fyller på miljövänligare bränsle (0,1 procent svavel) för färden upp mot Östersjön.

– Detta är en ganska vanlig operation som vi gjort många gånger för många olika rederier.

Unik app till Gävle Hamn

Unikie, ett finländskt mjukvaruföretag som specialiserat sig på artificiell intelligens och programvara för autonoma fordon, ska med hjäl
Läs mer »

Nya avtal för Finferries med NTM

Det statliga finländska färjerederiet Finferries har gjort klart med ett långsiktigt serviceavtal med NTM-centralen (Närings-, trafik och
Läs mer »

Wasaline stöder Mercy Ships

Hjälporganisationen Mercy Ships fortsätter att sätta fokus på vad som egentligen är viktigt här i världen.
Läs mer »
Paneldeltagare Pia Meling, Mikael Ruhala, Jens Meier och Mikael Mäkinen samt moderator Jussi Tapio.

Vägen mot en smartare sjöfart

Finland har stått i hela den europeiska sjöfartens centrum i samband med det stora sjöfartsseminariet
Läs mer »

Satu lämnar Birka som nu söker ny vd

Birka Cruises vd Satu Andersson lämnar Birka Cruises efter sex händelserika och framgångsrika år.
Läs mer »

4.000 ton olja kommer till Åland

I dag är den ryska tankern Lada i Mariehamn för att lossa 4.000 ton olja till Mariehamns Energi.
Läs mer »