Åland redo för kryssare

Åland och ålänningarna står redo inför årets kryssningssäsong som inleds den 3 maj då AIDAcara anländer. Hon återkommer ytterligare tre gånger under sommaren och får sällskap av åtta andra fartyg som gör sammanlagt femton besök. När detta sker ska alla vara redo och därför ordnade Mariehamns Cruise Manager Gunilla Karlsson Kick Off senaste vecka i Amalias Limonadfabrik i Lemland. 

– Det var en stor brokig skara företag och personer med många olika erfarenheter, som delade med sig av sin kunskap. Det blev en intressant kväll som vi till slut ändå måste avbryta. Amalias Limonadfabrik är en mycket trevlig och informell möteslokal, det är lätt att slappna av och luta sig tillbaka i den rustika gårdsmiljön.Det blir ju inte sämre när man får njuta av Amalias olika limonadsorter och Inger Nygårds nygräddade pajer, beskriver Gunilla Karlsson eventet.

Cruise Mariehamn består av Mariehamns Hamn Ab, Mariehamns stad och Visit Åland, där varje part har sin tydliga verksamhetsbeskrivning. Rollen som  Cruise Manager är att marknadsföra Mariehamn och Åland som kryssningsdestination till alla som arbetar i kryssningsbranschen: träffa reseagenter, hamnagenter, kryssningsrederier och deras representanter, andra destinationsrepresentanter.

– Under Kick Offen deltog Helena Jansson (Harbour Master, Mariehamns hamn), Terese Flöjt (näringslivsutvecklare, Mariehamns stad) och Lotta Berner Sjölund (Vd Visit Åland). Helena gav oss en god inblick i hur ett fartygsanlöp fungerar i praktiken i hamnen. Lotsen och hamnagenten är också viktiga spelbrickor, Martin Staf och Kim Wasström beskrev sina varierande arbetsuppgifter och dråpliga incidenter som kan uppstå under en vanlig dag på jobbet.

Övriga deltagare representerade en mängd olika yrken: guider, folkdansare, busschaufför, reseagenter och -arrangörer, aktivitetsarrangör, turistinformation, butiksägare och hantverkare. De delade med sig av sin kunskap och erfarenhet och vi har efter kvällen en mycket större förståelse för och inblick i det stora antalet personer som är involverade i kryssningsverksamheten.

Cruise Mariehamn är medlem i  nätverken Cruise Finland, Cruise Baltic och Cruise Europe.

– I varje nätverk arrangeras möten och jag försöker delta i så många möten som möjligt. I kryssningsbranschen är det mycket viktigt med personliga kontakter, man träffar dem under de möten som också innehåller workshops, säger Karlsson.

I år deltog Mariehamn tillsammans med Helsingfors, Åbo och Kotka samt olika agenter i den mässa som kryssningsvärlden anser som den viktigaste: Seatrade Global i Florida. Detta år arrangerades mässan i Fort Lauderdale men flyttar nästa år till Miami.

Cruise Baltic-nätverket består av 29 hamnar i och utanför Östersjön. Statistiken visar en tydlig trend: fartygen blir allt fler och större. År 2000 registrerades 1,1 miljoner kryssningsresenärer i Östersjön, i år förväntas över 5 miljoner resenärer. Orsaken till denna enorma ökning sägs vara resenärernas nöjdhet, d v s Östersjödestinationerna är duktiga på att ta hand om sina besökare. Här kan man läsa mer om detta.

Cruise Baltic är ett nätverk som arbetar ambitiöst och det är stort utbyte av information, kunskap och erfarenhet som görs på nätverksmötena. Många destinationer sliter med samma problemställningar: hur attrahera besökarna med intressanta program, kan vi bemöta gästerna på rätt språk (tyska, franska, italienska) etc. Det diskuteras allt från avfallshantering, bunkering, guiderekrytering och shuttle bussar.

– Mariehamn tas emot med nyfikenhet och intresse. Vår litenhet och vårt läge är helt klart intressant för de kryssningsrederier som har mindre fartyg. Vår färgrika historia och kultur är intressant och vår position i havet med alla våra öar är unikt. Vi tar emot ett enda fartyg per dag och på så sätt får detta fartyg ett exklusivt bemötande som är enormt uppskattat.

Det finns också plats för flera gästande fartyg.

– I år tar vi emot 15 anlöp, men vi har just nu kapacitet att ta emot 30 anlöp. Vi jobbar för att öka inbokningen. Trots det blygsamma antalet anlöp jämfört med Helsingfors cirka 300 anlöp detta år hamnar Mariehamn som hamn nr 2 i Finland. Tillsammans med de personer och företag som deltog i årets Kick Off försöker vi göra Åland till världens bästa kryssningsdestination!

Vd Jan Hanses. Foto: Jörgen Pettersson.

Viking under halv miljard

Viking Line-koncernens omsättning uppgick till 497,8 miljoner euro (Meur) under hela år 2018 (513,6 Meuro 2017).
Läs mer »
Foto: Rauma Marine Constructions

Varvsboom lyfter hela Finland

Antalet arbetsplatser inom den finländska varvsindustrin har vuxit mycket kraftigt sedan 2000-talets början då det mesta såg rätt dystert
Läs mer »
Författare Joakim Enegren, Maud Johans i arbetsgruppen och Jonas Wilén som målat omslagsbilden.

Stark historik om Ålandsbanken

Tack vare den åländska sjöfarten växte ett samhälle upp som i dag består av 30.000 ålänningar och 2.600 företag.
Läs mer »
Foto: Finska sjömansservicebyrån. Mästarna Silja Serenade.

Serenade bäst i innebandy

Det är kanske inte viktigast att vinna och så vidare men alla vet att när det verkligen gäller är det bara seger som räknas!
Läs mer »
Här undertecknas avtalet i Herzogin Cecilies salong den 24 januari 2019. Till vänster Alessandro Zanderigo, Sales Director Europe Trelleborg Marine Systems och Ronny Eriksson, vd för Långnäs Hamn Ab.

Långnäs först med automooring

Framtiden blir allt mer automatiserad och därmed oberoende av manuella insatser.
Läs mer »
Jubel i Kapellskär. Foto: Per-Erik Adamsson/Stockholms Hamnar.

Rekordår för hamnar

Stockholms Hamnar summerar år 2018 med nytt omsättningsrekord, stadiga godsvolymer och rekordmånga kryssningspassagerare. Fjolårets siffr
Läs mer »