Åland är navet i IT-nätverk

Ålänningen Sune Häggblom är vd för FerryGateway Association som bildades 2014 med avsikten att forma en ny IT-standard för kommunikation mellan rederier, agenter och andra organisationer. När det gäller teknologi är det praktiskt att man når gemensamma lösningar, hellre än att alla fibblar med sitt. Häggblom har gedigen erfarenhet av branschen efter att i många år haft seniora positioner inom Viking Line.

Till en början var åtta av Europas stora rederier med i organisationen och i dagarna har man gjort klart även för det stora spanska rederiet Grupo Naviera Armas – Trasmediterránea. Övriga delägare är Brittany Ferries, Color Line, DFDS, Irish Ferries, Stena Line, Tallink Silja och Viking Line. Tillsammans står deltagarna i FerryGateway för enorma mängder passagerare och last över hela Europa; 37 miljoner passagerare, totalt cirka 100 fartyg på nästan 60 rutter. Till detta ska nu läggas Trasmediterránea med fem miljoner passagerare per år, 1,5 miljoner fordon, 8 miljoner lastmeter och 39 fartyg på 42 rutter.

På den här länken kan man läsa mer om FerryGateway Association och dess vd som är baserad på Åland.

Antonio Armas, vice ordförande för Naviera Armas Group, säger:

– Det är en ära att representera den spanska färjesektorn i detta nya äventyr. V hoppas kunna bidra med vår bästa praxis och expertis. Målet är att växa tillsammans, bidra globalt till vår gemensamma sektor samt ytterligare förbättra servicen gentemot kunderna samtidigt som vi förbättrar kommersiella och säljrelationer med våra partners och agenter världen över.

Sune Häggblom, VD för FerryGateway Association, kommenterar:

– I Europa och globalt är färjor ett mycket vanligt resesätt för hundratals miljoner passagerare. Onlineförsäljningen mellan agenter, reseorganisationer och färjeföretag har vuxit snabbt och visar ett brådskande behov av att vara standardiserad och enkel att hantera. FerryGateway-standarden och den extra FerryGateway-omkopplaren bidrar till detta och ersätter äldre och icke-standardiserade lösningar med utmärkta resultat.

Godby Shipping i ny linjetrafik

Oxelösunds hamn fortsätter ligga i framkant när det gäller utvecklandet av ny infrastruktur och kreativa lösningar.
Läs mer »
Foto: Emarine

Emarine gör Symphony ny igen

Nästa vecka inleder Silja Line sina kryssningar med M/S Silja Symphony från Stockholm till Visby via Åland.
Läs mer »

Tallink satsar och ökar trycket

Tallink Grupp har meddelat börsen att man tecknat ett kontrakt med Navirail OÜ för köpet av ro-pax-fartyget MS Sailor.
Läs mer »
Foto: Godby Shipping.

Misida i trafik för PO Ferries

M/S Misida är just nu i Engelska kanalen med sikte på Dublin där hon har kontrakterats för trafik på Irländska sjön för P&O Ferries,
Läs mer »

Vinstregn över Lundqvists

Medan världen står inför en av sina värsta kriser någonsin och läget är spänt överallt fortsätter åländska Lundqvist Rederierna att tjäna
Läs mer »

I dag testades bogporten

Medan livet (alltför sakta) återvänder till det gamla normala pågår bygget av Viking Glory för fullt i Xiamen, Kina.
Läs mer »