• Foto: JP
  Foto: JP
 • Foto: JP
  Foto: JP
 • Foto: JP
  Foto: JP
 • Foto: JP
  Foto: JP
 • Foto: JP
  Foto: JP
 • Ålands Sjöfart #4/2016
  Ålands Sjöfart #4/2016
 • Foto: Theresia Axén.
  Foto: Theresia Axén.
 • Foto: JP
 • Foto: JP
 • Foto: JP
 • Foto: JP
 • Foto: JP
 • Ålands Sjöfart #4/2016
 • Foto: Theresia Axén.

AIDAcara inleder kryssningsåret

I morse vid åttasnåret anlände årets första kryssningsfartyg till Mariehamn. Det är AIDAcara med 1.200 tyskar ombord som ska tilllbringa torsdagen på Åland med rundturer och andra aktiviteter. AIDAcara återvänder ytterligare fyra gånger till Mariehamn denna sommar. Fartyget byggdes 1996 av Kvaerner Masa Yards i Åbo och har besökt Åland flera gånger genom åren. AIDAcara var även årets första kryssningsfartyg till Göteborg. På den här länken kan du kika in i fartyget!

I fjol var det AIDAvita som var först på plats!

Sammanlagt är nitton kryssningsfartyg aviserade till Mariehamn i sommar. Det är fler än i fjol och ett resultat att strategiskt arbete med att locka gäster till Åland. I Ålands Sjöfart #4/2016 intervjuades Sari Venho som arbetar med detta för Visit Ålands räkning. Läs texten längre ner.

AIDAcara 11 maj
Le Soleal 15 maj
AIDAcara 25 maj
Deutschland 6 juni
AIDAcara 8 juni
AIDAcara 22 juni
Hamburg 4 juli
Artania 4 juli
AIDAcara 6 juli
Serenissima 20 juli
Berlin 22 juli
Silver Cloud 25 juli
Deutschland 31 juli
Island Sky 1 augusti
Island Sky 3 augusti
Silver Cloud 14 augusti
Island Sky 28 augusti
Island Sky 31 augusti
Seven Seas Voyager 15 september
   

Så lockar de nya kryssare till Åland

Åland är ett populärt resmål för alla de kryssningsresenärer som varje dag åker från Stockholm till Mariehamn med Birka eller Viking Line. Men det stannar inte där. Varje sommar kommer ett antal gästande fartyg till Mariehamn med tusentals resenärer. Att det sker är tack vare ett tätt samarbete mellan Mariehamns Hamn och Visit Åland samt med hjälp av nationella och lokala ”Tour Operators”.

Det mesta av arbetet med att sälja Åland sker bakom kulisserna och når sällan förstasidorna. Tålamod och kontakter och gott humör är nyckelfaktorer. Sari Venho jobbar som Cruise & Marketing Manager för Visit Åland och hon representerar Åland i olika internationella och nationella nätverk som Cruise Europé, Cruise Baltic och Cruise Finland; organisationer med vars hjälp hon når beslutsfattarna i rederierna.

Venho leder även det lokala nätverket Cruise Mariehamn som består av representanter från Mariehamns Hamn samt Mariehamns Stad och den lokala hamnagenten.

Speed-dating om Åland

Allt handlar om tolv minuter. Så mycket tid finns till förfogande när Sari Venho möter olika rederier och försöker sälja in ett besök till Åland och Mariehamn. Ofta är plattformen nätverket Cruise Baltic som i samband med sina möten erbjuder något som kan ses som ett slags speed-dating för destinationer och rederier. Där finns Åland med på ett hörn och det är viktigt. Den internationella kryssningsindustrin hör till världens bäst säljande industrier och något som är långsiktigt oerhört viktigt. Centrala länder i sammanhanget är Tyskland, England och USA som hör till de ledande i branschen.

I fjol kom 11.500 resenärer till Åland med tio ”egna” kryssningsfartyg. Nästa år är det fler; hittills finns tjugo bokade anlöp.

Vad säger man då på tolv minuter?

– Jag har byggt upp min presentation kring bilder och berättar om sjöfartsstaden Mariehamn, våra outdoor-upplevelser, vår historia och hur unikt Mariehamn är i kontrast mot de betydligt större städerna som är våra konkurrenter, säger Sari Venho.

Höga krav på logistik

En av Mariehamns och Ålands fördelar när det gäller att locka hit kryssningsfartyg är rederiernas alltid inneboende önskan att hitta nya destinationer. Att Åland upplevs som annorlunda är alltså ett utomordentligt starkt argument.

– Men det finns inte bara möjligheter, utmaningarna är också stora, understryker Sari Venho.

Till exempel är kajen något för liten för de allra största fartygen som dels är för långa och dels ligger för djupt för att passa in. Fast det är inte alla utmaningar Sari Venho måste tackla.

–       Kryssningsfartyget kommer ju när högsäsongen är här vilket ställer höga krav på alla logistik. Bussar, guider, besöksmål, allt är pressat. Till och med när fartyg kommer i maj är det svårt att ordna transporter för alla; skolorna är i full gång och sväljer i stort sett all ledig transportkapacitet, säger Sari Venho.

Dessutom är det inte enkelt att hitta tillräckligt många är det svårt att hitta tillräckligt stor antal tysk- och engelsktalande guider.

Bland nästa års vanligaste kryssningskunder har vi AIDACara som kommer först (den 11 maj) och avslutar säsongen (5 oktober). Hon tar i runda slängar 1.200 passagerare vilket är ungefär vad Mariehamn och Åland kan hantera. De riktigt stora bjässarna är bara att glömma.

– Över tid är det en utmaning för Åland då kryssningsfartygen blir bara större och större., konstaterar Sari Venho.

Högsta betyg för Åland

I år arrangerade Cruise Baltic två visningsresor till Finland och Åland. I början av september och början av oktober var delegater från rederier på plats och bekantade sig med vad som finns att uppleva. De besökte hamnen, Sjöfartsmuseet och Sjökvarteret och åkte även ut till Kastelholm, Bomarsund, Stallhagen och Havsvidden.

– Cruise Baltic gör en utvärdering efter varje besök och Åland fick högsta betyg från alla deltagare vilket är lovande. Åland fick faktiskt de högsta poängen i jämförelse med alla Finlands övriga kryssningsdestinationer. Kontentan av besöken var att ett rederi som vi tidigare tappat nu bokat in sig för 2018. Ytterligare har vi fått in förfrågningar från olika rederier gällande bland annat unika bastu-upplevelser och möten med lokala hjältar. Rederierna söker upplevelser man inte kan hitta någon annanstans och vi gör allt för att hitta dessa, säger Sari Venho.

Märks rejält i staden

Om arbetet med att locka hit kryssningsjättarna flera år på förhand är svårt är det lika inte alldeles enkelt att fylla den aktuella dagen med innehåll. I dag har man byggt en liten röd bod i Västerhamn där centralen för alla gäster är belägen.

– Vi har också ordnat med musikframträdanden, välkomstbanderoller och stadsvandringar som innehåller en guidad tur i Mariehamn, på både tyska och engelska samt mycket mer för att alla gäster ska känna sig välkomna. Det går en gratisbuss från hamnen ner till stadens centrum och sjökvarteret för att ge så många som möjligt möjlighet till shopping och egentid, säger Sari Venho.

Förutom de direkta fördelarna för stadens butiker märks kryssningsgästerna också i gatubilden och stämningen på stan. Det finns statistik kring vad en vanlig kryssningsresenär bidrar med till samhällsekonomin. Det är såklart avhängigt en massa olika variabler men lågt räknat är uppskattningen 70-75 euro per passagerare och dag vilket gör stor skillnad på sista raden.

Avfall väcker känslor

Allt är inte okontroversiellt när det gäller kryssningstrafik. Inte minst väcker det känslor att rederier fortfarande får släppa ut gråvatten i Östersjön (för befintliga fartyg tar detta slut år 2019 och för nya år 2021).

Mariehamns Hamn kan ta emot svart och gråvatten, det vill säga toalettvatten samt dusch- och diskvatten. Mottagningsanläggningar finns vid alla kajplatser för kryssningsfartyg i Mariehamn och tömningen ingår i den obligatoriska avfallshanteringsavgiften. Mariehamns Hamn jobbar aktivt för att alla fartyg ska tömma sina tankar i Mariehamn. Därför kontaktar Mariehamns Hamn alla kryssningsfartyg innan anlöp för att säkerställa att de har de rätta kopplingarna som möjliggör fartygen att koppla upp sig på hamnens avloppsnät. Avloppsnätet är kopplat till Mariehamns Stads VA-verk och dess kapacitet ärtrettio kubikmeter per timme.

Ofta kommer kryssningsfartygen också från närbelägna storstäder med ännu större kapacitet och dess passagerare ställer allt högre krav på att fartygen ska lämna avfallet i land och inte till havs.

Här kan du också lyssna till en intervju i Ålands radio med Sari Venho.

Bildtext: 

Det krävs många händer för att kryssningsgästerna ska få bästa möjliga Ålandsupplevelse. Några av de som aktivt jobbar med detta är från vänster Sari Venho (Visit Åland), hamnmästare Helena Jansson (Mariehamns hamn Ab), Katarina Mörn (Axtours), Terese Flöjt (Mariehamns stad) och Maria Björke (Viking Line Buss). Foto: Theresia Axén.

Dick Ekström bunkrar M/S Thjelvar.

Åländskt bränsle i gotländsk färja

Bil- och passagerarfartyget Thjelvar levererades till Rederi AB Gotland den 30 december 2019 från GSI-varvet i Kina.
Läs mer »
Per-Olof Karlsson på Sjöfartens Dag, Mariehamn, 2019. Foto: Therese Andersson.

Karlsson lämnar Aboa Mare

Efter att i trettiotvå år ha ägnat sitt arbetsliv åt att undervisa elever i hur det går till på sjön går Per-Olof Karlsson i sommar i pen
Läs mer »
Foto: Alfons Håkans.

Strandad pråm drogs loss

Finländska bärgningsbolaget Alfons Håkans med säte i Åbo har genomfört en framgångsrik operation för att dra loss strandade kolpråmen Tri
Läs mer »

Sommarens alla kryssare

Vintern är inte över än men det blir bättre för varje dag som går!
Läs mer »

Eero leder tung spetsgrupp

Vägen mellan varma somrar vid rodret på galeasen Albanus och storslagna möten med IMO:s mäktige generalsekreterare Kitack Lim kan tyckas
Läs mer »

Finnlines nya flaggskepp

I dag bekräftar Finnlines beställningen av två nya Superstar-fartyg med 5.100 löpmeter bildäck samt uppgraderade passagerarutrymmen för 1
Läs mer »