• Foto: Marin Teknikk AS
    Foto: Marin Teknikk AS
  • Foto: Marin Teknikk AS

ABB utrustar diamantfartyg

Några av de mer okända flytetygen i vår marina värld är diamantletningsfartygen som lever ett liv i det dolda för att skapa guldkant på tillvaron för de mer lyckosamma, i värdslig mening. Det allra största av dessa fartyg mäter 177 meter och byggs av nationen Namibia och De Beers Group, världens tyngsta aktör på den internationella diamanmarknaden och den spelare som mer än alla andra sätter priset på diamanter i världen. ABB Marine & Ports med hemort i Helsingfors ska leverera kraftsystemet till detta specialfartyg som beräknas gå lös på 468 miljoner dollar och ska levereras år 2022!

ABB Marine & Ports och dess vd Juha Koskela är både nöjd och stolt över affären som kommuniceras i dag.

– Detta är ett mycket speciellt fartyg, fyllt av sofistikerad teknik, och ett projekt som kräver en särskilt nära relation med kunden för att säkerställa att optimala lösningar levereras med hjälp av exakta specifikationer. Vi är glada över att se att teamet bakom detta avancerade fartyg ser fördelarna med effektivitet, säkerhet och drifttid som är tillgänglig genom integration. Denna framgång rimmar mycket väl med ett ökande intresse för ABB: s elektriska, digitala och synkroniserade lösningar bland ökande antal fartygstyper och driftsprofiler, säger Juha Koskela.

Varvet som ska bygga detta jättelika diamantletningsfartyg är Damen Shipyards Group vid Svarta havet i Rumänien. Finansiella detaljer för ABB-ordern yppas inte men totalentreprenaden är värd 468 miljoner dollar och därmed den största enskilda investering som någonsin gjorts inom den marina diamantindustrin och som har som mål att revolutionera metoderna för att hitta diamanter på havets botten och under den. Nybygget levereras till Debmarine Namibia, ett joint venture mellan regeringen i Namibia och De Beers Group år 2022. De Beers Group är världens ledande diamantföretag med oöverträffad expertis inom prospektering, gruvdrift och marknadsföring av grova diamanter, något man ägnat sig åt sedan 1888 då Cecil Rhodes, brittisk gruvmagnat, styrde och ställde i Sydafrika.

Namibia har de rikaste kända marina diamantfyndigheterna i världen. Debmarine Namibia utvinner dessa på mellan 90-150 meter djupt utanför landets sydvästkust. Detta är av nöden för att tillfredsställa efterfrågan. När den landbaserade gruvdriften är på väg att sina, mnan räknar med ytterligare 15 års drift, ställer Namibia och De Beers Group sina förhoppningar till offshore-utvinningen som än så länge är rätt så oprövad.

Det nya fartyget på 177 meter har designats av den norska arkitekten Marin Teknikk. Det kommer att bli det största fartyget i ägarens flotta och överstiger storleken på Debmarine Namibias nuvarande största fartyg, Mafuta, med 8.000 ton. Det förväntas öka den årliga produktionen av diamanter med 35 procent, vilket bidrar med ytterligare 500.000 karat till dagens produktionsnivåer. Offshore-gruvspecialisten har tidigare installerat ABB:s kraftsystem ombord på SS Nujoma (SSN), Debmarine Namibias djupvattendiamantutforsknings och provtagningsfartyg.

– Framgången för SSN, med hög tillförlitlighet, effektiv positionering och låg bränsleförbrukning i kombination med säker drift, var avgörande för att välja samma system för det nya diamantåtervinningsfartyget, med ABB: s kraftsystem som en integrerad del av lösningen, säger Michael Curtis som leder nybyggprojektet för Debmarine Namibias räkning.

Byggstart för Finnlines andra

Finnlines’ ambitiösa nybyggnadsprogram fortsätter på det kinesiska Nanjing Jinling-varvet.
Läs mer »
Foto: Oscar Farrera

Hurtigruten brast i rutiner

När Hurtigrutens fartyg M/S Roald Amundsen tvingades ställa in alla kryssningar till följd av covid-19 utbrott i juli tillsatte bolagets
Läs mer »

Jönköping valde Hogia

Att driva färjtrafik är ingen ensaksbransch.
Läs mer »

800 uppdrag för Sjöfartsverket

Sjöfartsverket genomförde över 800 sjöräddningsinsatser under årets sommarmånader mellan maj och augusti.
Läs mer »

I dag sjösätts Aurora Botnia

Aurora Botnia sjösätts i dag i Raumo och hela ceremonin kan följas i direktsändning med start klockan 15.00 finländsk tid.
Läs mer »

Lundqvist bygger tolfte tanker

Åländska Lundqvist Rederierna bygger ytterligare en aframax-tanker i Japan, vid Sumitomo Heavy Industries Marine and Engineering Co Ltd.
Läs mer »