• Tankern Mikhail Ulyanov i Prirazlomnaya.
  Tankern Mikhail Ulyanov i Prirazlomnaya.
 • Supplyfartyget Aleksey Chirikov som är med i Sakhalin-1 projektet.
  Supplyfartyget Aleksey Chirikov som är med i Sakhalin-1 projektet.
 • Shurman Albanov när Arctic Gates i Kara Sea.
  Shurman Albanov när Arctic Gates i Kara Sea.
 • Marine Service Center i Murmansk.
  Marine Service Center i Murmansk.
 • Tankern Mikhail Ulyanov i Prirazlomnaya.
 • Supplyfartyget Aleksey Chirikov som är med i Sakhalin-1 projektet.
 • Shurman Albanov när Arctic Gates i Kara Sea.
 • Marine Service Center i Murmansk.

ABB säljer fjärrstyrt till Ryssland

Teknikkoncernen ABB som bland annat tillverkat två stycken ABB Azipod ® XO 2100 till M/S Viking Glory säljer mer än propellrar. Mycket mer. I går kom beskedet att ABB sålt sitt system ABB Ability™ Remote Diagnostic Systems for Marine till elva fartyg i Sovcomflot-flottan i Ryssland. Fartygen opererar i Arktis och ryska Fjärran Östern.

Sovcomflots fartyg inkluderas därmed bland 1.000 andra fartyg anslutna till ABB-Centers över hela världen. Härifrån övervakar experter ombordsystem, samordnar diagnostik för fjärrutrustning och erbjuder förutsägbara underhållstjänster – dygnet runt. Detta är såklart särskilt viktigt för fartyg som arbetar i avlägsna områden. Det nyligen invigda Marine Service Center i Murmansk, Ryssland, erbjuder dessutom lokal språkdräkt vilket är särskilt relevant för kunder som Sovcomflot – Rysslands största rederi.

Sovcomflot som är ledande inom energitrafik driver världens största flotta med isgående fartyg som drivs av ABB:s Azipod®-system. Kontraktet med ABB täcker åtta tankfartyg som trafikerar några av Ryssland viktigaste utvecklingshamnar; Varandey, Novy Port och Prirazlomnoye. De tre andra fartygen är isbrytande försörjningsfartyg som går på Okhotskhavet som en del av projektet Sakhalin-1.

– Vi introducerar övervakning av kritisk utrustning ombord och underhållssupport som är tillgängligt dygnet runt i Sovcomflots verksamhet som en del av vårt jobb med att förbättra fartygets säkerhet och tillförlitlighet i fartygsoperationer. ABB är en del av Sovcomflots framgång när det gäller att sköta stora energiprojekt i de tuffaste miljöerna. Eftersom ABB tar sina digitala och fjärrstyrda övervakningslösningar till en ny nivå ser vi en god möjlighet att få ut mesta möjliga av dem i vår vardag, säger Igor Tonkovidov, vd och chef för Sovcomflot.

– Med nära 30 års erfarenhet av att leverera Azipod® som elektrisk framdrivning till fartyg som arbetar under polära förhållanden är ABB Marine & Ports mycket glada över att stödja Sovcomflots djärva steg i digitaliseringen som driver större fartygs effektivitet, säkerhet och tillförlitlighet samt förbättrar livscykeln, säger Juha Koskela, vd för ABB Marine & Ports.

Niklas väg mot världens största

Maskinmästaren Niklas Fabritius, 32, är välberest och lever ett hektiskt yrkesliv som sträcker sig över hela världen.
Läs mer »

Mergus nära krock med Finnswan

Finferries landsvägsfärja Mergus som trafikerar mellan Korpo och Houtskär var i dag onsdag nära att kollidera med Finnlines ropax-fartyg
Läs mer »

Shippingtoppar möts i Helsingfors

Det europeiska sjöklustrets toppar samlas till Breaking Waves-konferensen i Helsingfors den 21 november.
Läs mer »

Fler söker sig till sjöfarten

Sjöfartsverket och Transportföretagen ansvarade gemensamt under juli månad för Sjöfartskonvojen.
Läs mer »

Nytt lastcentrum för Viking Line

Stockholms Hamnar har tillsammans med Viking Line investerat i ny speditionsbyggnad för Viking Lines cargotrafik i Masthamnen.
Läs mer »

Läsarkryssning till Grekland

Det är när tiderna mörknar som det är viktigt att planera för framtiden och ljuset!
Läs mer »