• Foto: Korea Coast Guard
    Foto: Korea Coast Guard
  • Foto: Korea Coast Guard

32 saknas efter fartygskollision

32 personer saknas sedan den iranskägda och Panamaflaggade tankern Sanchi (164.154 DWT) senaste natt kolliderade med lastfartyget CF Crystal (75.725 DWT) vid Kinas östra kust, 250 kilometer från Shanghai. Samtliga saknade (trettio iranier och två från Bangaldesh) fanns ombord på Sanchi som är lastad med 136.000 kubikmeter (150.000 ton) oljekondensat som nu fattat eld. Lasten beräknas vara värd 60 miljoner dollar. De 21 kinesiska besättningsmännen på CF Crystal kunde alla räddas. Fartyget drabbades av ”icke-kritiska skador”, enligt det kinesiska transportministeriet. På bilderna som kablats ut från den koreanska kustbevakningen kan man se hur den 274 meter långa tankern Sanchi ligger med svår slagsida samtidigt som öppna lågor härjar på däck. Hur stor del av lasten som läckt ut i havet är okänt men i jämförelse med tidernas kanske värsta oljekatastrof då Exxon Valdez grundstötte i Alaska 1989 kan detta utvecklas till något liknande. Då läckte 42.000 kubikmeter tjockolja ut i det känsliga Prince William Sound och förorsakade skador som än i dag inte är läkta.

I november 2002 sjönk M/T Prestige utanför den spanska kusten och släppte ut 63.000 olja vilket förorsakade en av Europas värsta miljökatastrofer och satte fart på lagstiftningen om obligatoriskt dubbelskrov på tankfartyg.

Hur nattens olycka gick till är för tidigt att säga. Som bäst pågår sökandet efter de 32 besättningsmännen med hjälp av kinesiska och sydkoreanska fartyg samt flygplan och helikoptrar. Dessutom har saneringsarbetet också inletts i den mån det är möjligt. M/T Sanchi var på väg till Sydkorea från Iran medan CF Crystal bar full last spannmål från USA. Sanchi uppges vara försäkrad i internationella syndikat vilket beroende på skadornas slutliga omfattning även kan skapa svallvågor till försäkringsbolag och rederier i resten av världen.

”Fartyget står i lågor liksom ett område runtom vilket försvårar räddningsarbetet. Tyvärr har vi ännu inga spår efter besättningen”, sade en talesman för transportministeriet till Reuters tidigare i dag.

Sanchi har sedan leveransen 2008 operererat under fem olika namn enligt IMO (International Maritime Organization). Enligt IMO ägs fartyget nu av Hong Kong-baserade Bright Shipping Ltd som registrerats av National Iranian Tanker Co som är noterat på börsen i Teheran. Rederiet säger sig kontrollera Mellanösterns största tankerflotta, enligt Newsday. Det är andra gången på mindre än 18 månader som något av rederiets fartyg varit inblandade i olyckor. I augusti år 2016 kolliderade M/T Dream II med MSC Alexandra i Singapore Strait. Den gången uppstod endast materiella skador, inga dödsfall eller oljeutsläpp.

/Jörgen Pettersson

Folgefonn gjordes autonom av Wärtsilä.

Tungviktsfajt om autonoma fartyg

Det råder ingen hejd just nu på nyheterna om hur sjöfarten ska förhålla sig till framtiden i allmänhet och särskilt obemannade och/eller
Läs mer »
RMS Carelie ex RMS Ruhrort.

Maskinhaveri för RMS Carelie

Till följd av ett maskinhaveri sent på söndagskvällen har Rederi Ab Nathalies (RABN) fartyg M/S RMS Carelie bogserats till Oskarshamn för
Läs mer »
RIF:s vd Tiina Tuurnala deltog i Breaking Waves i Helsingfors.

Shippingproffs möttes i Helsingfors

Sjöklustrets främsta proffs samlades i Helsingfors för Breaking Waves-konferensen i måndag
Läs mer »

Styrelse valdes för RIF

Rederierna i Finland rf höll sitt ordinarie höstmöte i torsdags och utsåg nya styrelsemedlemmar för 2019.
Läs mer »

Jansson ny vd för Mariehamns Hamn Ab

Mariehamns Hamn Ab har utsett civilingenjören Alef Jansson, 44, från Mariehamn till ny vd. Han tillträder den 18 februari nästa år.
Läs mer »

Vikingmärket på plats i staden

Makarna Gunnar och Ellen Eklund finns nu för alltid på plats i Esplanaden i Mariehamn, mitt i den verklighet de förändrade tack vare sina
Läs mer »