• Foto: Douglas Tufvesson (http://www.tugboatlars.se/SallyAlbatross.htm)
    Foto: Douglas Tufvesson (http://www.tugboatlars.se/SallyAlbatross.htm)
  • Foto: Douglas Tufvesson (http://www.tugboatlars.se/SallyAlbatross.htm)

29 år sedan jättebranden

I dag har det gått 29 år sedan M/S Sally Albatross fattade eld i samband med en dockning vid Finnboda varv i Stockholm. Fartyget som då var bara tio år gammalt hade byggts 1980 för Rederi Ab Sally som M/S Viking Saga.

Till följd av Sallys ekonomiska härdsmälta (som man kan läsa mer om på den här länken) övergick rederiet 1985 till Föreningsbanken och Viking Song byggdes 1986 om till ett renodlat kryssningsfartyg och fick namnet Sally Albatross som började kryssa på Östersjön.

Den 9 januari 1990 dockades Sally Albatross för översyn vid Finnboda varv i Nacka. I samband med svetsningsarbeten ombord startade en eldsvåda som inte kunde stoppas utan satte hela fartyget i ljusan låga med enorm rökutveckling över Stockholm. Branden kunde släckas först efter tre dagar och då fanns inte Sally Albatross längre. Hela överbyggnaden var förstörd men nedre delen samt maskinerna var oskadda och kunde återanvändas vid Finnyards i Rauma där den nya Sally Albatross stod klar 1992. Den byggdes för EffJohn International som var Sallys nya namn sedan Johnsson och Effoa tagit över majoriteten av aktierna från Föreningsbanken.

Sally Albatross förblev ett olycksfartyg och gick 1994 hårt på grund utanför Porkkala, något numera pensionerade försäkringstjänstemannen Lars Janlöv minns mycket väl. Fartyget genomgick ytterligare en större reparation och hyrdes ut till Norwegian Cruise Line och döptes om till M/S Leward som började kryssa i Karibien. År 2000 chartrades hon ut till Star Cruises för kryssningar i Asien under namnet M/S Superstar Taurus.
År 2002 återvände fartyget till Östersjön och döptes till M/S Silja Opera. Med utgångshamn i Helsingfors gjorde hon kryssningar till bland annat Tallinn och Visby. I planerna fanns också en expansion till St Petersburg men till följd av nya visumregler fick de planerna läggas på hyllan. Här kan man läsa mer om fartyget.

Efter ytterligare några svajiga år i Östersjötrafik såldes fartyget på nytt och bytte namn flera gånger. De senaste uppgifterna är att hon alltjämt trafikerar och gör kryssningar utgående från Kuba under namnet M/S Celestyal Crystal.

Källa: Fakta om Fartyg.

I efterspelet till branden åtalades fem personer. Så här berättade TT om det:

Slarviga anställda på Finnboda varv var orsaken till att kryssningsfartyget "Sally Albatross" närmast totalförstördes vid branden för nästan precis två år sedan, hävdade åklagaren då rättegången inleddes på måndagen vid Nacka tingsrätt. Överåklagare Solveig Riberdahl visade hur den våldsamma branden, som pågick i tre dagar, uppkommit i samband med svetsningsarbeten. Svetsloppor från ett arbete på en våning letade sig enligt polisen ned i ett textilförråd på våningen under.

Solveig Riberdahl har valt att ställa fem anställda på olika nivåer, från svetsaren till chefen för reparationsarbetena på fartyget, till ansvar för vad som kallas allmänfarlig vårdslöshet, det vill säga för att ha orsakat halvmiljardbrasan. Hon kritiserade de ansvariga för brandsäkerheten på det numera nedlagda varvet för att de inte på många år haft brandövningar. Varvets slarv yttrade sig också i att ingen brytt sig om att ta reda på vad som fanns i det låsta utrymmet under svetsaren.

En glasfiberduk som skulle skydda textilförrådet från svetsloppor var verkningslös. Den höll inte för den starka värmen och smälte. Duken skulle dessutom ha fuktats, vilket aldrig gjordes. Svetsaren själv åtalas för att ha påbörjat sitt jobb innan brandvakten kommit på plats.

Den mest svidande kritiken för slarv och nonchalans får den person som utsetts till brandvakt. Han fanns inte ens på plats under arbetet. När svetsningen pågick arbetade han enligt Solveig Riberdahl i stället med att koppla bort de slangar med vatten som fanns till hands för eventuella bränder. En av cheferna hade bett honom ordna vatten till personal som höll på att tvätta propellrar och fartygssidan.

En grupp besättningsmän, som av en tillfällighet anlände med hiss till brandplatsen strax efter det att elden upptäckts, gjorde som de lärt sig: de rullade ut slang och kopplade på vatten men inget hände:

– Det hade i detta skede varit möjligt att släcka elden om det hade funnits vatten. Någon fick lite vatten på skorna, det var väl allt, sade Solveig Riberdahl.

Nu tog det nära en halvtimme innan de tre fyra omkopplingarna hittades och återställts. Då var fartyget i det närmaste övertänt.

De cirka 110 människor som fanns ombord evakuerades när det stod klart för fartygets kapten att det inte fanns vatten. Flera personer räddades hängande i kroken på en kran. En kvinnlig amerikansk artist, som befann sig på skeppet för att öva, slingrade sig genom en ventil med 38 centimeters diameter nära tio meter över marken innan en kran kom åt att lyfta ner henne.
De fem åtalade nekar alla till brott och väntas i sina försvar rikta anklagelser mot varvets organisation, det vill säga i praktiken mot personer som inte är åtalade, och mot rederiet. Rättegången väntas pågå till i mars.

Fotnot: För Ålands Sjöfart är det tyvärr obekant hur domslutet föll i rättegången.
    

Den första Sally Albatross i brand 1990.
Den andra Sally Albatross på grund 1994.

Unik app till Gävle Hamn

Unikie, ett finländskt mjukvaruföretag som specialiserat sig på artificiell intelligens och programvara för autonoma fordon, ska med hjäl
Läs mer »

Nya avtal för Finferries med NTM

Det statliga finländska färjerederiet Finferries har gjort klart med ett långsiktigt serviceavtal med NTM-centralen (Närings-, trafik och
Läs mer »

Wasaline stöder Mercy Ships

Hjälporganisationen Mercy Ships fortsätter att sätta fokus på vad som egentligen är viktigt här i världen.
Läs mer »
Paneldeltagare Pia Meling, Mikael Ruhala, Jens Meier och Mikael Mäkinen samt moderator Jussi Tapio.

Vägen mot en smartare sjöfart

Finland har stått i hela den europeiska sjöfartens centrum i samband med det stora sjöfartsseminariet
Läs mer »

Satu lämnar Birka som nu söker ny vd

Birka Cruises vd Satu Andersson lämnar Birka Cruises efter sex händelserika och framgångsrika år.
Läs mer »

4.000 ton olja kommer till Åland

I dag är den ryska tankern Lada i Mariehamn för att lossa 4.000 ton olja till Mariehamns Energi.
Läs mer »