logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Meny
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
logo2x_0
mobilemenu2
210711christa12.jpg

Här lastar en trotjänare

Publicerad: 08:09 - 26 sep 2011

|

Jörgen Pettersson

Ms Christa är fartyget som vecka ut och vecka in ses i Mariehamn och lastar virke och flis vid Möckelökajen för vidaretransport till Gävle; skepparen Jonas Backman bjuder på en guidad tur ombord.

Flistransporterna från Åland till Gävle är äldre än de flesta personer som håller liv i flislinjen i dag. Rederi Ab Lillgaards MS Christa fraktar i genomsnitt mer än 25.000 kubikmeter flis i veckan. Ålands Sjöfart besökte fartyget en torsdag i juli när man för ovanlighetens skull lastade virke. Men som vanligt serverades ärtsoppa och plättar till lunch.

Här kan du följa ms Christas färd på havet.

Fukten ligger i luften när Rederi Ab Lillgaards Ms Christa lastats vid Möckelökajen på torsdagsförmiddagen. Vanligtvis transporterar det drygt 95 meter långa fartyget, som varit i Lillgaards tjänst sedan 2006, flis till Gävle och Korsnäs pappersbruk. I dag lastas dock virke för transport till Jättersö.
– Vi lastade till klockan elva i går kväll och började klockan åtta nu på morgonen, säger vikarierande skepparen Jonas Backman.

Det 61,5 meter långa och 10,2 meter breda lastutrymmet rymmer 2.400 kubikmeter virke. Lastningen tar 16 timmar. Vid flistransporter ryms 5.200 kubikmeter flis och lastningen tar endast fem timmar då två mobila lastband används.

Mest flistransporter

Det är de anrika flistransporterna mellan Mariehamn och Gävle som är ms Christas huvududsakliga syselsättning. Redan 1966 började Rederi Ab Lillgaards fartyg Lillgaard transportera flis till Gävle och 2006 köpte rederiet grönmålade Christa för uppdraget.
– Hon är egentligen inte specialbyggd för flistransporter, men passar ända väl för uppdraget. De släta väggarna gör att vi inte behöver rengöra lastutrymmet mellan lasterna, säger Jonas Backman.

Svänger på dygnet

Med en marschfart på 11 knop tar sträckan Mariehamn-Gävle nio timmar. Med tid för av- och pålastning inräknat tar varje resa tur och retur drygt 30 timmar. Eftersom fartyget kör även nattetid, betyder det att den sex personer stora besättningen ombord på Christa får svänga rejält på dygnet under arbetsveckans fem turer till Gävle.

Styrmännen går i treveckors-skift, medan Jonas Backman som skeppare är fyra veckor på jobb och sedan fyra veckor i land.
– Men brukar vara rejält sliten i två-tre dagar när man kommer hem, säger Jonas som i land sysselsätter sig med att renovera familjens hus i Jakobstad i Finland.

Kaptensplaner

Skepparen har det slutgiltiga ansvaret för fartyget. I praktiken innebär det att övervaka fartygets framfart vid de så kallade lotssträckorna när man närmar sig hamn. Ute på Östersjön står styrmännen vid rodret.

Vid lastning brukar skepparen sköta nödvändigt pappersarbete.
– Egentligen har styrmännen ansvaret vid lastning, men flislastningen är så enkel att däcksarna brukar sköta den, säger Jonas Backman.

Själv har han arbetat på Rederi Ab Lillgaard sedan 2005 och bytte efter tre år på Ms Fjärdvägen till Ms Christa 2008.
– Jag samlar praktik till min kaptensbehörighet och någon sådan får man inte av inrikestrafik.

Engelska ombord

I dag är man sex personer på jobb ombord. Tre finländare, en svensk och två estländare.
– Vi försöker ha svenska som arbetsspråk, men oftast blir det nog engelska, säger Jonas Backman.

Tidigare var man sju anställda ombord.
– Det märks att det är spartider. Under sommaren brukar vi i alla fall ha en extra anställd däcksare.

Traditionell torsdagslunch

Från köket sprider sig en doft att ärtsoppa, torsdag som det är.
– Vi får ärtsoppa varje torsdag. Om man undrar hur länge man har kvar av sitt skift är det bara att räkna hur många gånger man har ätit ärtsoppa, säger Jonas och skrattar.

Det är kocken Olavi Kivilähde som står för matlagningen ombord.

– Jag började som mässkalle ombord på Algot Johanssons fartyg 1967. Sedan dess har jag jobbat nästan uteslutande på åländska rederier.

– Jag har nog försökt hoppa i land. En gång började jag utbilda mig till plåtslagare, men vips så var jag tillbaka på båt igen. Sjön håller kvar en på något märkligt sätt.

Ombord blir det mest husmanskost. På lördagarna firas ibland med biff. Populärast är ändå torsdagslunchen med ärtsoppa och plättar.
– Speciellt i dag när det är riktig grädde och inget halvfabrikat på burk, säger Jonas Backman.

Inte mycket fritid

Frukost serveras klockan halv åtta på morgonen, lunch klockan tolv och middagen klockan fem på eftermiddagen. Mellan måltiderna blir det mest jobb och inte särskilt mycket fritid.
– Och när man väl är ledig vill man bara sova, säger Jonas Backman.

Gymmet – i det närmaste en skrubb med en motionscykel modell äldre – används sällan. Besättningen umgås hellre i mässen, där det finns tv och bredbandsuppkoppling.

Målas blå

Ute på däck står ett par öppna färgburkar.
– Däcksarna har alltid något underhållsarbete att ägna sig åt, men det är svårt att hinna med. Det mest görs på varv, säger Jonas Backman.

Det brukar gå två och ett halvt år mellan tillfällena. Nästa varvstillfälle är i augusti.
– Då ska hon målas blå. Alla i personalen är skeptiska, säger Jonas Backman.

Viktigare än färgen är i alla fall stämningen ombord. Eftersom personalens respektive arbetsscheman går i olika intervall, jobbar de flesta av de tolv besättningsmännen med varandra under olika tider på året.
– Det är god stämning här, vilket gör att man orkar mer. Jag har varit på båtar där det inte alls varit bra stämning ombord. Det är inte roligt, man kan inte tvingas till att komma överens, säger Jonas Backman.

Dela på facebook
Dela
Dela på twitter
Dela
BeFunky-collage

Finnlines gör vinst trots pandemin

Finnlines tjänade nästan 70 miljoner euro på sin verksamhet i fjol. Rederiet är ett helägt dotterbolag till Grimaldi Group vars vd Emanuele Grimaldi fortsätter ifrågasätta det finländska statliga stödet till vacklande passagerarrederier.

WE

Sydkoreansk order till WE Tech i Vasa

WE Tech med huvudkontor i Vasa stärker sitt namn på miljökartan inom sjöfarten. Med hjälp av egna konstruktionen WE Drive sparar företaget bränsle, pengar och miljö till sina kunder, senast Hyundai Mipo Dockyard i Sydkorea.

Tallink

108 miljoner euro minus för Tallink

Det handlar om extrema ekonomiska konsekvenser i spåren efter pandemin, Tallink Grupp redovisar en nettoförlust på 108,3 miljoner euro jämfört med en vinst året innan på 49,7 miljoner. 3.000 människor har förlorat sina jobb.

/världen runt

Tack vare fartyg och sjöfolk fungerar världshandeln dygnet runt, hela tiden. Åland är ett sjöfartscentrum som sedan hundratals år tillbaka sett till att varor och människor transporterats från en plats till en annan, från säljare till köpare. I dag ser shippingen annorlunda än förut men möjligheterna är fortfarande många. Tag till exempel Linnea Gustafsson från Eckerö som ser till att grejerna fungerar ombord på trålfartyget FV Argos Froyanes som fiskar söder om Falklandsöarna. Eller Godby Shippings M/S Mistral som kämpar på världens just nu kanske hårdaste hav, norra Atlanten. Tack vare sjöfarten är det också möjligt att logistiskt placera ett modernt sjukhus så att världens allra fattigaste människor kan få hjälp. I dag lever vi i annorlunda tider med en pandemi som för ögonblicket förändrat vårt sätt att leva, när Bore med kontor i Mariehamn ska bygga roro-fartyg  i Kina sker det till stora delar med hjälp av Teams över datorn. Ungefär likadant gick det till när Lundqvist Rederierna beställde en helt ny tanker från Japan när hela Finland i våras försattes i undantagstillstånd.

Missa inte SJÖFARTENS DAG 27 maj 2021

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 13.700 andra, kom in och häng med!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den åländska shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Tidningen Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år, men bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2021 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Meny
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net