logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Meny
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
logo2x_0
mobilemenu2
270114carus3.jpg

Carus breddar marknaden med nysatsning

Publicerad: 16:05 - 06 maj 2014

|

Jörgen Pettersson

”Kunden i centrum” är ett gammalt talesätt som Carus PBS nu tar ett steg längre. Kundernas kunder ligger i fokus när företaget satsar framåt genom en ny plattform tillsammans med Quintek.

Det åländska bolaget Carus levererar i dag bland annat boknings- och incheckningssystem till rederier. Företaget grundades 1998 och köptes upp av Anite Travel Systems. Tio år senare köpte personalen tillbaka Carus och gick kort därefter samman med PBS.

Sedan dess har omsättningen växt från omkring 2,5 miljoner euro 2009 till nästan 4,7 miljoner euro 2013. Resultatet har också vuxit, dock inte spikrakt, från 50.000 till 250.000 euro.

-Målsättningen är att resultatet ska vara minst tio procent av omsättningen, säger vd Anders Rundberg som poängterar att lokalmarknaden stod för halva omsättningen för fem år sedan, men i dag bara utgör 15-20 procent.

Den globala marknadsandelen ligger på 36 procent. Närmaste konkurrent ligger på 19 procent.

– Det är vi tämligen nöjda med. Vi växer och räknar med att fortsätta göra det.

Längre än landgången

Målsättningen att bli världsledande uppnåddes snabbare än den ursprungliga femårsplanen. Bolaget satt med ett vitt papper framför sig och funderade vad nästa steg är.

-Fördelen med vita papper är att man kan rita dit precis vad man vill, säger Anders Rundberg.

Det var då man putsade upp det gamla talesättet ”kunden i centrum” och flyttade över fokus till resenären. Carus kunder är rederierna, men för att skapa ett helhetskoncept behöver man också tänka på rederiernas kunder.

-I dag levererar vi system fram till landgången. Det finns en tydlig gräns inom rederierna mellan sälj, bokning, incheckning samt landgång och vad som händer ombord. Det vill vi titta närmare på, vi vill vara med hela vägen.

Webbmarknadsföring och kundrelationer är nya områden man tar sig an. Liksom möjligheten att samordna fartygens kassasystem med resten av helhetspaketet.

-Ombord sker allt via kassorna: valutaväxling, taxfreehandel, lagerhantering och så vidare. Här hade vi två vägar att gå: Antingen att bygga något själva eller samarbeta med någon som kan kassalösningar.

Man valde det senare och har nu bildat ett åländskt bolag till hälften ägt av Carus, till hälften av Quintek som är ledande leverantör av kassasystem. När den här artikeln skrivs väntar man på kvalitetssäkring innan en gemensam plattform kan presenteras. Lansering sker i april.

-Genom det här tar vi ett större ansvar för helheten, det tror vi kommer att locka nya kunder.

Hämtar inspiration

Anders Rundberg menar att det ur resenärens synpunkt är viktigt att kontinuerlig information kommer hela vägen från bokning tills man kliver iland från sin resa. Och också efteråt.

-Så här i smarttelefontider är det lätt för rederiet att skicka enkla erbjudanden under resans gång som inte behöver ropas ut via högtalaren. Till exempel meddela att det finns 45 bakade potatisar till specialpris, mat som annars går i slasken. Men då måste allt fungera tekniskt även med kassasystemen. Vi vill ge en totalservice.

Det här låter självklart. Är det inte konstigt att inte alla rederier redan jobbar så här?

-När vi öppnade ögonen tyckte vi också det var uppenbart, varför har vi inte tänkt på det här tidigare? Nu har vi till och med kunder som börjat ändra om i sina organisationer med det nya synsättet, tidigare har inte land- och ombordpersonal samarbetat på ett självklart sätt.

-Mycket sitter i väggarna. Man är så van att se på bitarna som de alltid varit och glömmer vem man servar. Vi jobbade också fram till landgången förut, men det är uppenbart att vi behöver jobba längre in.

Carus personal reser mycket själva för att hämta inspiration. Inte bara med färjor, mycket idéer finns att hämta från till exempel hotell- och flygbranschen.

-Flygbolagen är bra på relationer. De har bonussystem på så mycket mer än sina resor, du kan få poäng på allt du handlar på ditt kreditkort till exempel. Det här tänket existerar inte bland rederier, det finns mycket att göra där.

Ska nyanställa

Han tror att Carus som åländskt bolag har en stor fördel i det här tankesättet.

-Vi är lika mycket branschfolk som it-folk och kan tillföra något för våra kunder.

Carus har i dag 28 kunder.

Blir det lättare att teckna nya kontrakt över tid?

-Både och. Vi har en marknadsnärvaro som gör att folk kommer till oss vilket gjort att säljandet ändrat karaktär.

Nysatsningen, med resenären i fokus, är dock unik för branschen. Alla andra konkurrenter som Anders Rundberg känner till säljer fortfarande system fram till landgång.

Har ni kompetens i huset för det nya systemet?

-Vi skaffar oss det efter hand. Vi räknar med att växa med några personer från de 47 vi är i dag.

Men, säger Anders Rundberg, det nya konceptet kommer att ta tid att implementera i branschen.

-Det har med ansvarsfördelning och ändrade attityder att göra. Rederinäringen är konservativ och en långsamt svängande bransch.

Framför allt inväntar hela näringen på att svaveldirektivet träder i kraft 1 januari 2015. Före det görs inga större satsningar.

-Det här kan till och med betyda nedlagda linjer och rederier som försvinner. Alla är försiktiga och ingen vet vad det här betyder i bränslekostnader eller med frakt, vad som flyttas upp på land. Branschen har vetat om det här sedan 2009 och det hämmar rederierna. En jag pratade med sa att man inte ens har kapacitet att fundera på hur man ska tjäna pengar medan man väntar på direktivet.

Men andra halvan av 2015, när verkligheten är ett faktum och högsäsongen lagt sig, tror Anders Rundberg att rederierna är mogna att börja tänka framåt igen. Och då står Carus redo med sitt nya helhetskoncept.

Dela på facebook
Dela
Dela på twitter
Dela
BeFunky-collage (3)

ZF lockar med ny propeller

Tyska jättekoncernen ZF är en av de som erbjuder högteknologiska lösningar till sjöfarten. Det senaste är en nyutvecklad ”thruster”, AT 80 som presenteras som ett billigare och driftssäkrare alternativ.

Helena VG ex Rochefort_photo by Marcel Coster

Nytt fartyg till VG/Meriaura

VG-Shipping som ingår i Meriaura Group har köpt 3.000 DWT-fartyget M/S Rochefort och döper om henne till Helena VG.

Fennica

Fennica redo hjälpa till i isen

Isbrytaren Fennica lade i torsdags ut från Kotka som nummer sju av de finländska isbrytarna. Målet är Finska viken där kollegerna Voima och Urho redan är på plats.

/världen runt

Tack vare fartyg och sjöfolk fungerar världshandeln dygnet runt, hela tiden. Åland är ett sjöfartscentrum som sedan hundratals år tillbaka sett till att varor och människor transporterats från en plats till en annan, från säljare till köpare. I dag ser shippingen annorlunda än förut men möjligheterna är fortfarande många. Tag till exempel Linnea Gustafsson från Eckerö som ser till att grejerna fungerar ombord på trålfartyget FV Argos Froyanes som fiskar söder om Falklandsöarna. Eller Godby Shippings M/S Mistral som kämpar på världens just nu kanske hårdaste hav, norra Atlanten. Tack vare sjöfarten är det också möjligt att logistiskt placera ett modernt sjukhus så att världens allra fattigaste människor kan få hjälp. I dag lever vi i annorlunda tider med en pandemi som för ögonblicket förändrat vårt sätt att leva, när Bore med kontor i Mariehamn ska bygga roro-fartyg  i Kina sker det till stora delar med hjälp av Teams över datorn. Ungefär likadant gick det till när Lundqvist Rederierna beställde en helt ny tanker från Japan när hela Finland i våras försattes i undantagstillstånd.

Missa inte SJÖFARTENS DAG 27 maj 2021

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 13.700 andra, kom in och häng med!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den åländska shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Tidningen Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år, men bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2021 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Meny
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net