Viking väljer Wärtsiläteknik

I dag blev det klart. Viking Line väljer Wärtsiläteknik ombord på det nybygge som rederiet börjar bygga nästa höst i Kina, på Xiamen Shipbuilding Industry. Finländska Wärtsiläkoncernen levererar sex stycken Wärtsilä DF (Dual Fuel) 31:or, navigationssystem och ett brett spektrum av andra produkter och system till fartyget som siktar på att bli världens mest miljövänliga bil- och passagerarfartyg. Viking Line har dessutom option på ytterligare ett fartyg.

Maskinerna som huvudsakligen ska köras på LNG står för framdrivning och övrig kraft till fartyget. Dieselversionen av 31:orna har av Guinness World Revords redan utnämnts till världens mest effektiva fyrtaktsmotor. Installationen på Viking Lines fartyg blir den första till på ett fartyg. Kombinationen av effektivitet, bränsleförbrukning och avgaser ska resultera i låga driftskostnader och ett minimalt miljöavtryck.

Wärtsilä levererar också bränsletankar (LNGPac), bogpropellrar, ballast-övervakning, navigationsutrustning och det nyligen lanserade SmartPredict, ett system som ska åstadkomma större säkerhet och effektivare manövrar genom att förutse framtida position, väder och andra förhållanden.

”När Viking Grace levererades år 2013 med Wärtsiläs Dual Fuel-maskiner, vilket gjorde fartyget till världens största RoPax-färja som gick på LNG, började en ny era inom färjtrafiken. Detta nya Viking-projekt är ytterligare en milstolpe då det är första gången Wärtsilä 31:orna installeras på ett fartyg. Båda fallen understryker värdet av den know how och teknologi vi erbjuder våra kunder”, säger Roger Holm, vd för Wärtsilä Marine Solutions.

”Värdet av att köra med Wärtsiläs LNG-drivna maskiner är etablerat tack vare Viking Grace. Dessutom erbjuder LNGPac-systemet den nödvändiga säkerhet och non-stop drift som krävs vilket gjorde att vi aldrig tvekade att använda Wärtsilä för detta projekt, säger Jan Hanses, vd för Viking Line.

/Jörgen Pettersson

Notarius Publicus Rainer Åkerblom sköter det åländska fartygsregistret.

Han är Ålands eget fartygsregister

På Åland utgörs fartygsregistret av i huvudsak en person.
Läs mer »

Anders Wiklöf växer i Alandia

Enmanskoncernen Wiklöf Holding Ab växer i Försäkringsaktiebolaget Alandia efter att ha köpt Eckerö Shipping Ab:s aktier i försäkringsbola
Läs mer »
Foto från www.balticshipping.com.

Aalto Shipping fortsätter växa

Finländska nykomlingen Aalto Shipping som inledde verksamheten i våras köpte i går sitt tredje fartyg på kort tid.
Läs mer »
Efter renoveringen. Foto: Sammeli Korhonen/ Syke.

Aranda tillbaka till sjöss

Finländska forskningsfartyget Aranda är tillba
Läs mer »

Här är det bara kvinnor till rors

Inom handelssjöfarten pågår ett intensivt arbete med att locka fler kvinnor till sjöss där männen traditionellt sett varit flest.
Läs mer »
Foto: Stefan Norrgrann

Kryssningsjätte till Kapellskär

Ett av världens absolut största kryssningsfartyg M/S Meraviglia befinner sig i Kapellskär i dag där några (ca 4.000) av hennes 5.200 pass
Läs mer »