Viking väljer Wärtsiläteknik

I dag blev det klart. Viking Line väljer Wärtsiläteknik ombord på det nybygge som rederiet börjar bygga nästa höst i Kina, på Xiamen Shipbuilding Industry. Finländska Wärtsiläkoncernen levererar sex stycken Wärtsilä DF (Dual Fuel) 31:or, navigationssystem och ett brett spektrum av andra produkter och system till fartyget som siktar på att bli världens mest miljövänliga bil- och passagerarfartyg. Viking Line har dessutom option på ytterligare ett fartyg.

Maskinerna som huvudsakligen ska köras på LNG står för framdrivning och övrig kraft till fartyget. Dieselversionen av 31:orna har av Guinness World Revords redan utnämnts till världens mest effektiva fyrtaktsmotor. Installationen på Viking Lines fartyg blir den första till på ett fartyg. Kombinationen av effektivitet, bränsleförbrukning och avgaser ska resultera i låga driftskostnader och ett minimalt miljöavtryck.

Wärtsilä levererar också bränsletankar (LNGPac), bogpropellrar, ballast-övervakning, navigationsutrustning och det nyligen lanserade SmartPredict, ett system som ska åstadkomma större säkerhet och effektivare manövrar genom att förutse framtida position, väder och andra förhållanden.

”När Viking Grace levererades år 2013 med Wärtsiläs Dual Fuel-maskiner, vilket gjorde fartyget till världens största RoPax-färja som gick på LNG, började en ny era inom färjtrafiken. Detta nya Viking-projekt är ytterligare en milstolpe då det är första gången Wärtsilä 31:orna installeras på ett fartyg. Båda fallen understryker värdet av den know how och teknologi vi erbjuder våra kunder”, säger Roger Holm, vd för Wärtsilä Marine Solutions.

”Värdet av att köra med Wärtsiläs LNG-drivna maskiner är etablerat tack vare Viking Grace. Dessutom erbjuder LNGPac-systemet den nödvändiga säkerhet och non-stop drift som krävs vilket gjorde att vi aldrig tvekade att använda Wärtsilä för detta projekt, säger Jan Hanses, vd för Viking Line.

/Jörgen Pettersson

Viking-satsning på sommar-Tallinn

Även i år satsar Viking Line på utökad sommartrafik mellan Helsingfors och Tallinn.
Läs mer »
M/S Bothnia hissar den finländska flaggan den 7 juni. På bilden befälhavaren Anssi Partio och Fleet Manager Matti Jerkkola.

Två fartyg får finländsk flagg

Rederiprojektet Aalto Shipping Company går framåt och nådde nyligen en milstolpe då bolaget hissade den finländska flaggan på de
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Saga Pearl II på Ålandsbesök

Sakta men säkert kom lyxiga kryssningsfartyget M/S Saga Pearl II till Mariehamn i dag på morgonen för att stanna hela dagen.
Läs mer »
Foto: Jonathan Pettersson

Från piratattack till lugna Åland

I dag anländer lyxiga kryssningsfartyget M/S Star Breeze för första gången till Fredens öar och Mariehamn med 212 gäster ombord i 106 svi
Läs mer »
Foto: Owe Ehlén

Svensk flagg för åländskt fartyg

Ett av Stockholms just nu mest fotograferade fartyg heter M/S Ann Christine och ägs av åländska Färjsundsterminalen Ab och makarna Anders
Läs mer »
Foto: Janis Pavlus/ TallinkSilja.

Välkommen till Åland, Ola!

Sjökapten Ola Bengtsson från Helsingborg har i sexton år kört Silja Lines fartyg mellan Stockholm och Helsingfors.
Läs mer »