Viking ADCC blir M/S Villa De Teror

Arbetet med att färdigställa det som skulle blivit Viking Lines specialbyggda färja mellan Mariehamn och Kapellskär är snart klart. Redan i maj räknar köparen Trasmediterranea (Acciona Group) med att överta fartyget som ska heta M/S Villa De Teror efter en kommun på norra Las Palmas.

Viking ADCC beställdes vid varvet Astilleros de Sevilla den 29 januari 2007 men annullerades av rederiet den 8 februari 2010 efter kraftiga förseningar.

Fartyget byggs färdigt av varvet Factorías Vulcano i norra Spanien och enligt rapporter löper arbetet på snabbare än beräknat. I slutet av denna månad hoppas man vara färdiga, i april väntar provkörningar och i maj kan fartyget levereras.

M/S Villa De Teror är 139 meter lång och 22 meter bred med en marschfart på 22 knop och plats för 1.500 passagerare och 450 personbilar samt 600 lastmeter.

Det är ännu inte klart vilken trafik som fartyget ska inleda. Det spekuleras om Las Palmas, Denia-Ibiza, Gibraltar och så vidare.

Mer om den avbrutna beställningen och vad den innebar ekonomiskt finns att läsa på den här länken.

Notarius Publicus Rainer Åkerblom sköter det åländska fartygsregistret.

Han är Ålands eget fartygsregister

På Åland utgörs fartygsregistret av i huvudsak en person.
Läs mer »

Anders Wiklöf växer i Alandia

Enmanskoncernen Wiklöf Holding Ab växer i Försäkringsaktiebolaget Alandia efter att ha köpt Eckerö Shipping Ab:s aktier i försäkringsbola
Läs mer »
Foto från www.balticshipping.com.

Aalto Shipping fortsätter växa

Finländska nykomlingen Aalto Shipping som inledde verksamheten i våras köpte i går sitt tredje fartyg på kort tid.
Läs mer »
Efter renoveringen. Foto: Sammeli Korhonen/ Syke.

Aranda tillbaka till sjöss

Finländska forskningsfartyget Aranda är tillba
Läs mer »

Här är det bara kvinnor till rors

Inom handelssjöfarten pågår ett intensivt arbete med att locka fler kvinnor till sjöss där männen traditionellt sett varit flest.
Läs mer »
Foto: Stefan Norrgrann

Kryssningsjätte till Kapellskär

Ett av världens absolut största kryssningsfartyg M/S Meraviglia befinner sig i Kapellskär i dag där några (ca 4.000) av hennes 5.200 pass
Läs mer »