Unikt samarbete testar rotorsegel

Utbildningscentret Aboa Mare gör gemensam sak med cleantechbolaget Norsepower kring planerna på att förse Viking Grace med ett så kallat rotorsegel. Genom att använda simulatorerna på Aboa Mare ska man granska hur rotorseglen fungerar i den krävande trafik som rutten Stockholm-Mariehamn-Åbo utgör. Detta är unikt och har aldrig tidigare testats på ett fartyg av den här storleken. Projketet syftar till att vetenskapligt analysera och simulera hur rotorseglet påverkar fartygets prestanda unde de snärjigaste delarna av rutten. Fokus ligger på säkerhet, passagarkomfort och manövrering.

– Vi ser särskilt noga på kritiska platser i den utmanande farleden och mäter vilken inverkan rotorseglet har på fartyget, säger Tuomas Riski, vd för Norsepower.

I följande skede ska man även erbjuda befäl att testa hur det är att köra med rotorseglet i simulatorn och i förlängningen göra liknande simulationer på framtida nybyggen. Genom detta vill man undvika framtida överraskningar.

Aboa Mare och Norsepower beskriver samarbetet och simuleringarna som banbrytande inom simulatorvärlden. Aldrig tidigare har simulatorerna använts på detta vis och under dessa förhållanden.

– På Aboa Mare är vi entusiastiska över möjligheten att använda vår kunskap och teknologi på nya sätt. Vårt mål är att finnas i framkant när det gäller möjligheter och användandet av simulatorteknologi för träning, forskning ich utveckling. Detta är önnu ett steg i den riktningen, säger Anton Westerlund, simulatorchef vid Aboa Mare.

Åland redo för kryssare

Åland och ålänningarna står redo inför årets kryssningssäsong som inleds den 3 maj då AIDAcara anländer.

Läs mer »

Vasa miljonsatsar på ny färja

Det finns ett starkt politiskt stöd för att Wasalines ska kunna bygga ett nytt fartyg för 115 miljoner euro för sin trafik mellan Vasa...

Läs mer »
Över nittio intresserade deltog.

Storpublik hörde om färjor

”Nu är det dags att förnya tonnaget i en miljövänlig riktning.”  Så sammanfattar Ålands Natur & Miljös kansliledare Simon...

Läs mer »

Historiskt beslut om utsläpp

Fredagen den 13 april blev absolut ingen otursdag – tvärtom.

Läs mer »

Finferries köper halva Ansgar

Rederiet Ansgar Ab som bland annat sköter Föglötrafiken och M/S Skarven har fått en ny storägare i statliga trafikbolaget Finferries.

Läs mer »

Mercy Ships och Stena till final

Mercy Ships är finalist i Årets Insamlare 2017...

Läs mer »