Unikt samarbete testar rotorsegel

Utbildningscentret Aboa Mare gör gemensam sak med cleantechbolaget Norsepower kring planerna på att förse Viking Grace med ett så kallat rotorsegel. Genom att använda simulatorerna på Aboa Mare ska man granska hur rotorseglen fungerar i den krävande trafik som rutten Stockholm-Mariehamn-Åbo utgör. Detta är unikt och har aldrig tidigare testats på ett fartyg av den här storleken. Projketet syftar till att vetenskapligt analysera och simulera hur rotorseglet påverkar fartygets prestanda unde de snärjigaste delarna av rutten. Fokus ligger på säkerhet, passagarkomfort och manövrering.

– Vi ser särskilt noga på kritiska platser i den utmanande farleden och mäter vilken inverkan rotorseglet har på fartyget, säger Tuomas Riski, vd för Norsepower.

I följande skede ska man även erbjuda befäl att testa hur det är att köra med rotorseglet i simulatorn och i förlängningen göra liknande simulationer på framtida nybyggen. Genom detta vill man undvika framtida överraskningar.

Aboa Mare och Norsepower beskriver samarbetet och simuleringarna som banbrytande inom simulatorvärlden. Aldrig tidigare har simulatorerna använts på detta vis och under dessa förhållanden.

– På Aboa Mare är vi entusiastiska över möjligheten att använda vår kunskap och teknologi på nya sätt. Vårt mål är att finnas i framkant när det gäller möjligheter och användandet av simulatorteknologi för träning, forskning ich utveckling. Detta är önnu ett steg i den riktningen, säger Anton Westerlund, simulatorchef vid Aboa Mare.

Viking-satsning på sommar-Tallinn

Även i år satsar Viking Line på utökad sommartrafik mellan Helsingfors och Tallinn.
Läs mer »
M/S Bothnia hissar den finländska flaggan den 7 juni. På bilden befälhavaren Anssi Partio och Fleet Manager Matti Jerkkola.

Två fartyg får finländsk flagg

Rederiprojektet Aalto Shipping Company går framåt och nådde nyligen en milstolpe då bolaget hissade den finländska flaggan på de
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Saga Pearl II på Ålandsbesök

Sakta men säkert kom lyxiga kryssningsfartyget M/S Saga Pearl II till Mariehamn i dag på morgonen för att stanna hela dagen.
Läs mer »
Foto: Jonathan Pettersson

Från piratattack till lugna Åland

I dag anländer lyxiga kryssningsfartyget M/S Star Breeze för första gången till Fredens öar och Mariehamn med 212 gäster ombord i 106 svi
Läs mer »
Foto: Owe Ehlén

Svensk flagg för åländskt fartyg

Ett av Stockholms just nu mest fotograferade fartyg heter M/S Ann Christine och ägs av åländska Färjsundsterminalen Ab och makarna Anders
Läs mer »
Foto: Janis Pavlus/ TallinkSilja.

Välkommen till Åland, Ola!

Sjökapten Ola Bengtsson från Helsingborg har i sexton år kört Silja Lines fartyg mellan Stockholm och Helsingfors.
Läs mer »