• Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson

Strejkhotet är avvärjt

Landets industrier och många andra kan andas ut efter dagens två avgörande styrelsemöten. Strejkhotet mot utrikesfartens 120 passagerar-, last-, roro- och tankfartyg är avvärjt efter några veckors ovisshet och ett ingripande av arbets- och justitieministern. Så sent som i måndags nådde parterna Finlands Skeppsbefälsförbund rf och Rederierna i Finland rf tillsammans med riksförlikningsmannen Minna Helle ett förhandlingsresultat om tvisten som kunde resulterat i arbetsnedläggelse på finländska fartyg i utrikesfart från kl 06:00 fredagen den 6 april.

Innan avtalet kunde träda i kraft måste dock båda organisationers styrelser ge sitt godkännande.

I dag onsdag, på morgonen, kom beskedet från Rederierna i Finland att man godkänner förslaget till ett nytt avtal som följer den allmänna linjen.

”Rederierna i Finland rf är nöjd över att parterna uppnått ett förhandlingsresultat”, konstaterade Rederiernas i Finlands vice vd Hans Ahlström.

Löneförhöjningen håller sig till det allmänna 1,6 procent men avtalslängden blir ett år och sammanfaller därmed med det avtal som tidigare tecknats av maskinbefälet och sjömansunionen. Från skeppsbefälsförbundet dröjde beskedet fram till eftermiddagen och löd då så här:

”Rederierna i Finland och Finlands Skeppsbefälsförbund ry har idag godkänt förhandlingsresultatet avseende utrikesfartens kollektivavtal för avtalsperioden 1.3.2018 – 28.2.2019. Med anledning av uppgörelsen har alla konfliktåtgärder som det varslats om annulerats”, meddelar skeppsbefälsförbundets verksamhetsledare Johan Ramsland.

När parterna var klara skickade Hans Ahlström ut följande:

”Rederierna i Finland rf är nöjd över att förhandlingsresultet för utrikessjöfarten även godkänts av styrelsen för Finlands Skeppsbefälsförbund.

– Vår målsättning är en god avtals- och förhandlingskultur på sjöarbetsmarknaden. Blott ett strejkhot utgör en ekonomisk belastning för sjöfarten, säger Hans Ahlström, vice verkställande director på Rederierna I Finland rf.

– Finlands utrikeshandel är helt beroende av sjötransporter. Omkring 90 % av importen och exporten går sjövägen. Nu måste vi trygga sjöfartens konkurrenskraft och  verksamhetssäkerhet de kommande åren, säger Tapani Voionmaa, styrelseordförande för Rederierna i Finland rf.”

 

Viking-satsning på sommar-Tallinn

Även i år satsar Viking Line på utökad sommartrafik mellan Helsingfors och Tallinn.
Läs mer »
M/S Bothnia hissar den finländska flaggan den 7 juni. På bilden befälhavaren Anssi Partio och Fleet Manager Matti Jerkkola.

Två fartyg får finländsk flagg

Rederiprojektet Aalto Shipping Company går framåt och nådde nyligen en milstolpe då bolaget hissade den finländska flaggan på de
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Saga Pearl II på Ålandsbesök

Sakta men säkert kom lyxiga kryssningsfartyget M/S Saga Pearl II till Mariehamn i dag på morgonen för att stanna hela dagen.
Läs mer »
Foto: Jonathan Pettersson

Från piratattack till lugna Åland

I dag anländer lyxiga kryssningsfartyget M/S Star Breeze för första gången till Fredens öar och Mariehamn med 212 gäster ombord i 106 svi
Läs mer »
Foto: Owe Ehlén

Svensk flagg för åländskt fartyg

Ett av Stockholms just nu mest fotograferade fartyg heter M/S Ann Christine och ägs av åländska Färjsundsterminalen Ab och makarna Anders
Läs mer »
Foto: Janis Pavlus/ TallinkSilja.

Välkommen till Åland, Ola!

Sjökapten Ola Bengtsson från Helsingborg har i sexton år kört Silja Lines fartyg mellan Stockholm och Helsingfors.
Läs mer »