• Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson

Strejkhotet är avvärjt

Landets industrier och många andra kan andas ut efter dagens två avgörande styrelsemöten. Strejkhotet mot utrikesfartens 120 passagerar-, last-, roro- och tankfartyg är avvärjt efter några veckors ovisshet och ett ingripande av arbets- och justitieministern. Så sent som i måndags nådde parterna Finlands Skeppsbefälsförbund rf och Rederierna i Finland rf tillsammans med riksförlikningsmannen Minna Helle ett förhandlingsresultat om tvisten som kunde resulterat i arbetsnedläggelse på finländska fartyg i utrikesfart från kl 06:00 fredagen den 6 april.

Innan avtalet kunde träda i kraft måste dock båda organisationers styrelser ge sitt godkännande.

I dag onsdag, på morgonen, kom beskedet från Rederierna i Finland att man godkänner förslaget till ett nytt avtal som följer den allmänna linjen.

”Rederierna i Finland rf är nöjd över att parterna uppnått ett förhandlingsresultat”, konstaterade Rederiernas i Finlands vice vd Hans Ahlström.

Löneförhöjningen håller sig till det allmänna 1,6 procent men avtalslängden blir ett år och sammanfaller därmed med det avtal som tidigare tecknats av maskinbefälet och sjömansunionen. Från skeppsbefälsförbundet dröjde beskedet fram till eftermiddagen och löd då så här:

”Rederierna i Finland och Finlands Skeppsbefälsförbund ry har idag godkänt förhandlingsresultatet avseende utrikesfartens kollektivavtal för avtalsperioden 1.3.2018 – 28.2.2019. Med anledning av uppgörelsen har alla konfliktåtgärder som det varslats om annulerats”, meddelar skeppsbefälsförbundets verksamhetsledare Johan Ramsland.

När parterna var klara skickade Hans Ahlström ut följande:

”Rederierna i Finland rf är nöjd över att förhandlingsresultet för utrikessjöfarten även godkänts av styrelsen för Finlands Skeppsbefälsförbund.

– Vår målsättning är en god avtals- och förhandlingskultur på sjöarbetsmarknaden. Blott ett strejkhot utgör en ekonomisk belastning för sjöfarten, säger Hans Ahlström, vice verkställande director på Rederierna I Finland rf.

– Finlands utrikeshandel är helt beroende av sjötransporter. Omkring 90 % av importen och exporten går sjövägen. Nu måste vi trygga sjöfartens konkurrenskraft och  verksamhetssäkerhet de kommande åren, säger Tapani Voionmaa, styrelseordförande för Rederierna i Finland rf.”

 

Fritt fall för Lundqvists

Vinstmaskinen Lundqvist Rederierna hackar rejält.
Läs mer »
Foto: Sumitomo Heavy Industries (2014)

Dubbla tankers döpta i Japan

M/T Sword och M/T Lancing är namnen på de två tankers som förra veckan döptes i Japan av beställarna Lu
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson.

Fullsatt Silver Spirit i Mariehamn

Nio år gamla kryssningsfartyget M/S Silver Spirit förtöjde i morse vid Birkaterminalen i Västerhamn med hjälp av assistans från
Läs mer »
M/S Finlandia. Foto: Jörgen Pettersson

Kraftig ökning för Eckerö Line

Tack vare fler turer mellan Helsingfors och Tallinn samt ökad efterfrågan bland särskilt utländska resanden har antalet passagerare för E
Läs mer »

IT-miljonär på Ålandsbesök

Sent på måndagskvällen anlände lyxjakten Africa I till Mariehamn och förtöjde söder om Pommern, vid ÅSS-marinan.
Läs mer »

Solen bra för rederierna

Viking Lines passagerarvolym för samtliga rutter uppgick i juli till siffran 951.010 passagerare.
Läs mer »