Storaffär i Kina för Deltamarin

I kölvattnet till Viking Lines nybyggnadsprojekt på Xiamen-varvet i Kina är det fler finländska företag som vädrar affärer. Ett av dem som nyligen tecknat avtal med Xiamen Shipbuilding Industry Co är Åbobaserade Deltamarin som varit med i nybyggnadsplaneringen en längre tid.

”Vi har fått bra stöd från Deltamarin under utvecklandet av hela konceptet och den världsvida upphandlingen i arbetet med att hitta lämpliga varv. Vi ser fram mot att arbeta tillsammans med dem och med Xiamen Shipyard under själva bygget”, kommenterar Viking Lines projektledare Kari Granberg.

Det blivande fartyget ska använda tio procent mindre energi än Viking Grace som i sig var ett genombrott inom sjöfarten.

”Vi är mycket glada över det konstruktiva samarbete vi haft med Viking Line. Sett från en marinarkitekts ögon gav Viking Line oss en fantastisk utmaning: konstruera ett fartyg som är mer energieffektivit än Viking Grace, en av de mest utvecklade och sofistikerade fartygen på marknaden i dag”, kommenterar Deltamarins försäljningschef Nina Savijoki.

Särskild uppmärksamhet har man riktat mot utformningen av skrovet, viktkontroll, energianvändning och allmän planering. 

Affären är värd elva miljoner euro för Deltamarin som styrs från Åbo med kontor även i Helsingfors, Raumo, Gdansk och Shanghai. Bolaget bildades år 1990 och omsatte år 2015 36 miljoner euro. Man är 400 anställda och ägs till nästan åttio procent av Singapore-noterade AVIC International Maritime Holdings Ltd samt till tjugo procent av företagsledningen.

/Jörgen Pettersson

Här kan man läsa hela pressmeddelandet från Deltamarin.

 

Populärt med sommarkryss

Det är under sommarens semestrar som den största delen av rederiernas intänkter ska in.
Läs mer »

Rekordstart för Wasaline

Sommaren är inte vbara varm, solig och skön. För Wasaline är den rentav glödhet!
Läs mer »
Foto: Yvonne Lindeman

Shantyhyllning i Mariehamn

Historien får aldrig glömmas bort. Att vi i dag kan dra nytta av sjöfarten är ett resultat av uppoffringar bortom det begripliga.
Läs mer »
M/S Hamburg anländer onsdag.

M/S Hamburg först under tät vecka

I dag är M/S Hamburg på besök i Mariehamn.
Läs mer »
Elektra som går mellan Pargas och Nagu.

Nytt prestigepris för Elektra

Finferries hybridfärja Elektra har för andra gången i år vunnit ett internationellt pris.
Läs mer »

Nytt lyft för svensk sjöfart

Regeringen i Sverige har
Läs mer »