• Foto: Gränsbevakningsväsendet
  Foto: Gränsbevakningsväsendet
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Arctia
  Foto: Arctia
 • www.marinetraffic.com
  www.marinetraffic.com
 • Foto: Gränsbevakningsväsendet
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Arctia
 • www.marinetraffic.com

Sjödrama på Finska viken

Panamaregistrerade lastfartyget M/S Glory Hongkong är i sjönöd på Finska viken, väster om ryska ön Hogland som före andra världskriget gick under namnet Högland och tillhörde Finland. Gränsbevakningen är på plats och står, enligt tidningen Östnyland och Svensk presstjänst (SPT) redo att evakuera den kinesiska besättningen på tjugotvå man.

Glory Hongkong kom från hamnstaden Aviles i norra Spanien och är på väg mot St Petersburg då fartyget av okänd anledning, ingen grundstötning, sprang läck på torsdagseftermiddagen. Gränsbevakningen mottog nödropet klockan 12.40 på torsdagen, enligt SPT:s uppgifter tog fartyget in vatten genom en ”havsvattenbrunn”. Läckan måste varit omfattande då fartygets maskinrum fylldes med fem meter havsvatten.

Trots läckaget är risken för att fartyget ska sjunka inte sannolik, enligt de första rapporterna är fartygets vattentäta skott intakta och dörrarna till maskinrummet stängda. Andra läckor är inte kända men till följd av översvämningen är fartyget maskinlöst och står följaktligen stilla. Först på plats hos haveristen efter nödmeddelandet var Arctias isbrytare Nordica följd av Gränsbevakningsväsendets helikopter. Sent på torsdagskvällen kom även bevakningsfartyget Tursas till platsen liksom kemikalietankern M/S Emanuele S som stannade i området på sin färd från Kotka till Sillamae i Estland.

– Helikoptern bär på räddningspersonal och pumputrustning som kommer att hissas ner till Nordica. Vi kommer inte att försöka pumpa maskinrummet, men vill vara förberedda ifall vattnet sprider sig till andra avdelningar, säger Tommi Karppi, sjöräddningschef vid Gränsbevakningsväsendet till SPT.

Det exakta läget är för ögonblicket inte klarare än så.

–  Planen är att fartyget bogseras till närmaste hamn där maskinrummet pumpas och läckan repareras, säger Karppi.

/Jörgen Pettersson

Notarius Publicus Rainer Åkerblom sköter det åländska fartygsregistret.

Han är Ålands eget fartygsregister

På Åland utgörs fartygsregistret av i huvudsak en person.
Läs mer »

Anders Wiklöf växer i Alandia

Enmanskoncernen Wiklöf Holding Ab växer i Försäkringsaktiebolaget Alandia efter att ha köpt Eckerö Shipping Ab:s aktier i försäkringsbola
Läs mer »
Foto från www.balticshipping.com.

Aalto Shipping fortsätter växa

Finländska nykomlingen Aalto Shipping som inledde verksamheten i våras köpte i går sitt tredje fartyg på kort tid.
Läs mer »
Efter renoveringen. Foto: Sammeli Korhonen/ Syke.

Aranda tillbaka till sjöss

Finländska forskningsfartyget Aranda är tillba
Läs mer »

Här är det bara kvinnor till rors

Inom handelssjöfarten pågår ett intensivt arbete med att locka fler kvinnor till sjöss där männen traditionellt sett varit flest.
Läs mer »
Foto: Stefan Norrgrann

Kryssningsjätte till Kapellskär

Ett av världens absolut största kryssningsfartyg M/S Meraviglia befinner sig i Kapellskär i dag där några (ca 4.000) av hennes 5.200 pass
Läs mer »