• Foto: Yvonne Lindeman
  Foto: Yvonne Lindeman
 • Foto: Yvonne Lindeman
  Foto: Yvonne Lindeman
 • Foto: Yvonne Lindeman
  Foto: Yvonne Lindeman
 • Foto: Yvonne Lindeman
 • Foto: Yvonne Lindeman
 • Foto: Yvonne Lindeman

Shantyhyllning i Mariehamn

Historien får aldrig glömmas bort. Att vi i dag kan dra nytta av sjöfarten är ett resultat av uppoffringar bortom det begripliga. Därför är det extra viktigt att aldrig glömma bort dem som gjorde det möjligt. All heder åt Shanty gruppen Lösa Boliner och Gunnar Lindeman med flera som valde att berätta. I samband med Baltic Shanty Festivalen som hölls den 29 juni - 1 juli 2018 i Mariehamn – hölls söndagen den 1 juli en ceremoni vid statyn MANNEN VID RATTEN invid Ålands Sjöfartsmuseum.

Ålands Skeppsbefälhavareförening r.f. vice ordförande Yngve Gustavsson redogjorde för statyns uppkomst – som kom till för att hedra de Åländska sjöfarare som fått sin grav i havet. Irländaren Tony Mannon från Rosses Point, där man har en liknande sjöfartstradition som på Åland, höll ett tal på engelska. Nils Ekstrand - f.d. ordförande för Ålands Skeppsbefälhavareförening r.f. - nedlade en blombukett vid statyn. Den Åländska Shantygruppen  - Lösa Boliner avslutade ceremonin med att sjunga den stillsamma - Padstowe Farvell - Shantyn.

Notarius Publicus Rainer Åkerblom sköter det åländska fartygsregistret.

Han är Ålands eget fartygsregister

På Åland utgörs fartygsregistret av i huvudsak en person.
Läs mer »

Anders Wiklöf växer i Alandia

Enmanskoncernen Wiklöf Holding Ab växer i Försäkringsaktiebolaget Alandia efter att ha köpt Eckerö Shipping Ab:s aktier i försäkringsbola
Läs mer »
Foto från www.balticshipping.com.

Aalto Shipping fortsätter växa

Finländska nykomlingen Aalto Shipping som inledde verksamheten i våras köpte i går sitt tredje fartyg på kort tid.
Läs mer »
Efter renoveringen. Foto: Sammeli Korhonen/ Syke.

Aranda tillbaka till sjöss

Finländska forskningsfartyget Aranda är tillba
Läs mer »

Här är det bara kvinnor till rors

Inom handelssjöfarten pågår ett intensivt arbete med att locka fler kvinnor till sjöss där männen traditionellt sett varit flest.
Läs mer »
Foto: Stefan Norrgrann

Kryssningsjätte till Kapellskär

Ett av världens absolut största kryssningsfartyg M/S Meraviglia befinner sig i Kapellskär i dag där några (ca 4.000) av hennes 5.200 pass
Läs mer »