• Dick Jansson, vd.
  Dick Jansson, vd.
 • M/S Majestic Princess.
  M/S Majestic Princess.
 • M/S Stena Nordica.
  M/S Stena Nordica.
 • Dick Jansson, vd.
 • M/S Majestic Princess.
 • M/S Stena Nordica.

SAJ gjorde ny kryssningsaffär

Tack vare en åländsk uppfinning som regsitrerar och mäter fartygs djupgående, prestanda och mycket mer kan till exempel M/S Stena Nordica och splitternya kryssningsfartyget M/S Majestic Princess köras så ekonomiskt och sjösäkerhetsmässigt som är möjligt. Majestic Princess som levererades från italienska Fincantieri i slutet av mars manövreras med hjälp av mätplatformen SAJ-DMS, berättar SAJ Instrument på sin hemsida.

Åländska SAJ Instrument har sedan år 1980 utvecklat och tillverkat mätsystemslösningar för fartyg och flytande konstruktioner. Med hjälp av systemen kan redaren verifiera, kontrollera och effektivisera bland annat lasthantering, stabilitet och driftsoptimering. Så här beskriver bröderna Dick och Dan-Erik-Jansson sina produkter: ”Den unika mätplattformen SAJ-DMS som SAJ Instrument har utvecklat möjliggör att avancerad programmodul för dynamisk trimoptimering och övervakning kan erbjudas. Modulen vägleder operatören i realtid om det mest optimala trimläget fartyget ska framföras med för största möjliga bränslebesparing och därmed positiva effekter på miljön. Samtidigt kan rederier övervaka och utvärdera driftoptimeringen mer effektivt.”

Produkterna exporteras över hela världen till rederier och varvsindustri. Bland företagets kunder finns ledande kryssnings-, färj-, last-, bulk-, container-, tank- och offshore-rederier samt även lyxyachter och flytdockor. Mer om företaget finns på deras egen hemsida.