• Foto: Mimer.
  Foto: Mimer.
 • Foto: Joachim Sjöström.
  Foto: Joachim Sjöström.
 • Foto: Mimer.
  Foto: Mimer.
 • Foto: Mimer.
  Foto: Mimer.
 • Foto: Mimer.
 • Foto: Joachim Sjöström.
 • Foto: Mimer.
 • Foto: Mimer.

Ny livräddning av Mimer

Godby Shippings M/S Mimer räddade livet på två personer som hamnat i sjönöd utanför Puerto Rico den 17 maj i år. Fartyget befann sig på väg till varv, utanför den vanliga rutten, då kapten Tomas Mikkola, Tammerfors, och båtsman Erik Turakka från Geta och bosatt i Lahtis av en händelse fick syn på en simmande man mitt ute i havet. Det var eftermiddag och solen var på väg ner. Utan dröjsmål kastade man i en livboj med belysning och underrättade US Coast Guard, Sector San Juan, som skickade ut en helikopter.

I väntan på räddningen höll Mimer visuell kontakt med mannen i vattnen. När helikoptern vinschat upp mannen sa den räddade att ytterligare en person hade varit med i båten som sjunkit under färd. Mimer stannade kvar i området och inledde sökandet efter den saknade. Besättningen ombord på Mimer lyckades därefter och mirakulöst, strax efter solnedgången, höra rop på hjälp från den andre mannen och sjösatte Man Over Board-båten för vidare spaning. Detta lyckades och kort därefter var mannen ombord i den lilla båten och fördes i säkerhet och den väntande helikoptern.

I ett brev daterat den 29 juni till Godby Shippings huvudkontor i Mariehamn tackar US Coast Guards kapten E.P. King kaptenen och besättningen på Mimer med ett fylligt brev som sammanfattas med orden:

”Den heroiska insatsen av officerare och besättning på M/S Mimer resulterade otvivelaktigt och anmärkningsvärt i att två människoliv räddades. Detta är helt i linje med traditionen att sjömän alltid ska bistå människor i sjönöd. Tack för er generositet och professionalism.”

Särskilt insatsen på MOB-båten hyllades av kapten King:

”Ni sjösatte ert fartygs lilla räddningsbåt och inledde sökandet efter den andre personen. Otroligt nog lyckades ni lokalisera och rädda denne som kämpade desperat för att överleva i vågorna.”

/Jörgen Pettersson

Fotnot: Även på Valbrogsmässoafton var Mimer tillsammans med Midas inblandad i en annan lyckad räddningsoperation i de karibiska vattnen. Mer om det kan man läsa här.

Åland redo för kryssare

Åland och ålänningarna står redo inför årets kryssningssäsong som inleds den 3 maj då AIDAcara anländer.

Läs mer »

Vasa miljonsatsar på ny färja

Det finns ett starkt politiskt stöd för att Wasalines ska kunna bygga ett nytt fartyg för 115 miljoner euro för sin trafik mellan Vasa...

Läs mer »
Över nittio intresserade deltog.

Storpublik hörde om färjor

”Nu är det dags att förnya tonnaget i en miljövänlig riktning.”  Så sammanfattar Ålands Natur & Miljös kansliledare Simon...

Läs mer »

Historiskt beslut om utsläpp

Fredagen den 13 april blev absolut ingen otursdag – tvärtom.

Läs mer »

Finferries köper halva Ansgar

Rederiet Ansgar Ab som bland annat sköter Föglötrafiken och M/S Skarven har fått en ny storägare i statliga trafikbolaget Finferries.

Läs mer »

Mercy Ships och Stena till final

Mercy Ships är finalist i Årets Insamlare 2017...

Läs mer »