• Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson

Löfström varnar för Fake News

När förbundet Ålands Sjöfart rf bjöd in till sjöfartslunch i måndags kom över femtio intresserade branschmänniskor för att träffas och lyssna till riksdagsledamot Mats Löfströms syn på hur den finländska sjöfarten bedrivs i dag. Han höll sig till tre konkreta ämnen: sjöfartsstödet i Finland, de nya farledsavgifterna i Sverige och en tilltagande populism och Fake News från landbaserade näringar i Finland.

När det gäller det nuvarande restitutionslösningen som i det stora hela är ett nollsummespel – läs mer om stödet på den här länken – finns det för närvarande inga besvärande nyheter men framtiden är trots det inte helt säker. Det finns fortfarande ett politiskt tryck på att det totala mängden så kallat företagsstöd ska skäras ner. Riksdagsledamoten Mauri Pekkanen (C) leder en parlamentarisk arbetsgrupp som ska komma med besked den 15 december efter en och en halv månads arbete.

– Gruppen ska slå fast vilka företagsstöd som ska granskas närmare men det är ytterst osäkert om det blir några resultat, säger Mats Löfström.

Risken är att även om inget genomförs nu kan eventuella synpunkter bli underlag för kommande regeringar.

Den andra frågan som är besvärlig för de finländska (och estländska) rederierna är de höjda farledsavgifterna i Sverige vilket Mats Löfström beskriver som ”en intern svensk fråga” som påverkar trafiken mellan Sverige och Finland.

– Medan vi i Finland har halverat farledsavgifterna från 90 till 45 miljoner euro höjer man dem nu i Sverige.

Effekterna är omedelbara. För TallinkSilja handlar det om 1,5 till 2 miljoner euro i högre kostnader, för Viking Line blir det över en miljon euro dyrare och för Eckerö Linjen handlar det om miljontals kronor. Här skriver Löfström utförligare om sin syn på de nya avgifterna.

Den tredje delen av Mats Löfströms lunchföredrag berörde det lobbyarbete som turist- och restaurangförbundet MaRa sedan två och ett halvt år tillbaka bedriver mot sjöfarten som bransch.

– Man blandar friskt ihop olika fakta – farledsavgifter, momsundantaget, bemaninngsstöd –  och presenterar det som seriösa utredningar. Till och med Tammerfors universitet har publicerat materialet som bidrar till en kvasidiskussion, säger Mats Löfström.

MaRa vill övergripande att all form av stöd ska bort från fartygen och att folk kan äta i land. Man väljer helt att blunda för den export och import som sker med hjälp av passagerarfärjorna och vilka konsekvenserna av neddragningar skulle bli.

– De bedriver en tuff kampanj och det är viktigare än någonsin för oss som företräder eller värnar om sjöfarten att alltid berätta hur det egentligen ligger till, avslutar Löfström.

/Jörgen Pettersson

Notarius Publicus Rainer Åkerblom sköter det åländska fartygsregistret.

Han är Ålands eget fartygsregister

På Åland utgörs fartygsregistret av i huvudsak en person.
Läs mer »

Anders Wiklöf växer i Alandia

Enmanskoncernen Wiklöf Holding Ab växer i Försäkringsaktiebolaget Alandia efter att ha köpt Eckerö Shipping Ab:s aktier i försäkringsbola
Läs mer »
Foto från www.balticshipping.com.

Aalto Shipping fortsätter växa

Finländska nykomlingen Aalto Shipping som inledde verksamheten i våras köpte i går sitt tredje fartyg på kort tid.
Läs mer »
Efter renoveringen. Foto: Sammeli Korhonen/ Syke.

Aranda tillbaka till sjöss

Finländska forskningsfartyget Aranda är tillba
Läs mer »

Här är det bara kvinnor till rors

Inom handelssjöfarten pågår ett intensivt arbete med att locka fler kvinnor till sjöss där männen traditionellt sett varit flest.
Läs mer »
Foto: Stefan Norrgrann

Kryssningsjätte till Kapellskär

Ett av världens absolut största kryssningsfartyg M/S Meraviglia befinner sig i Kapellskär i dag där några (ca 4.000) av hennes 5.200 pass
Läs mer »