• Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson

Löfström varnar för Fake News

När förbundet Ålands Sjöfart rf bjöd in till sjöfartslunch i måndags kom över femtio intresserade branschmänniskor för att träffas och lyssna till riksdagsledamot Mats Löfströms syn på hur den finländska sjöfarten bedrivs i dag. Han höll sig till tre konkreta ämnen: sjöfartsstödet i Finland, de nya farledsavgifterna i Sverige och en tilltagande populism och Fake News från landbaserade näringar i Finland.

När det gäller det nuvarande restitutionslösningen som i det stora hela är ett nollsummespel – läs mer om stödet på den här länken – finns det för närvarande inga besvärande nyheter men framtiden är trots det inte helt säker. Det finns fortfarande ett politiskt tryck på att det totala mängden så kallat företagsstöd ska skäras ner. Riksdagsledamoten Mauri Pekkanen (C) leder en parlamentarisk arbetsgrupp som ska komma med besked den 15 december efter en och en halv månads arbete.

– Gruppen ska slå fast vilka företagsstöd som ska granskas närmare men det är ytterst osäkert om det blir några resultat, säger Mats Löfström.

Risken är att även om inget genomförs nu kan eventuella synpunkter bli underlag för kommande regeringar.

Den andra frågan som är besvärlig för de finländska (och estländska) rederierna är de höjda farledsavgifterna i Sverige vilket Mats Löfström beskriver som ”en intern svensk fråga” som påverkar trafiken mellan Sverige och Finland.

– Medan vi i Finland har halverat farledsavgifterna från 90 till 45 miljoner euro höjer man dem nu i Sverige.

Effekterna är omedelbara. För TallinkSilja handlar det om 1,5 till 2 miljoner euro i högre kostnader, för Viking Line blir det över en miljon euro dyrare och för Eckerö Linjen handlar det om miljontals kronor. Här skriver Löfström utförligare om sin syn på de nya avgifterna.

Den tredje delen av Mats Löfströms lunchföredrag berörde det lobbyarbete som turist- och restaurangförbundet MaRa sedan två och ett halvt år tillbaka bedriver mot sjöfarten som bransch.

– Man blandar friskt ihop olika fakta – farledsavgifter, momsundantaget, bemaninngsstöd –  och presenterar det som seriösa utredningar. Till och med Tammerfors universitet har publicerat materialet som bidrar till en kvasidiskussion, säger Mats Löfström.

MaRa vill övergripande att all form av stöd ska bort från fartygen och att folk kan äta i land. Man väljer helt att blunda för den export och import som sker med hjälp av passagerarfärjorna och vilka konsekvenserna av neddragningar skulle bli.

– De bedriver en tuff kampanj och det är viktigare än någonsin för oss som företräder eller värnar om sjöfarten att alltid berätta hur det egentligen ligger till, avslutar Löfström.

/Jörgen Pettersson

Viking-satsning på sommar-Tallinn

Även i år satsar Viking Line på utökad sommartrafik mellan Helsingfors och Tallinn.
Läs mer »
M/S Bothnia hissar den finländska flaggan den 7 juni. På bilden befälhavaren Anssi Partio och Fleet Manager Matti Jerkkola.

Två fartyg får finländsk flagg

Rederiprojektet Aalto Shipping Company går framåt och nådde nyligen en milstolpe då bolaget hissade den finländska flaggan på de
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Saga Pearl II på Ålandsbesök

Sakta men säkert kom lyxiga kryssningsfartyget M/S Saga Pearl II till Mariehamn i dag på morgonen för att stanna hela dagen.
Läs mer »
Foto: Jonathan Pettersson

Från piratattack till lugna Åland

I dag anländer lyxiga kryssningsfartyget M/S Star Breeze för första gången till Fredens öar och Mariehamn med 212 gäster ombord i 106 svi
Läs mer »
Foto: Owe Ehlén

Svensk flagg för åländskt fartyg

Ett av Stockholms just nu mest fotograferade fartyg heter M/S Ann Christine och ägs av åländska Färjsundsterminalen Ab och makarna Anders
Läs mer »
Foto: Janis Pavlus/ TallinkSilja.

Välkommen till Åland, Ola!

Sjökapten Ola Bengtsson från Helsingborg har i sexton år kört Silja Lines fartyg mellan Stockholm och Helsingfors.
Läs mer »