• Från vänster utskottsrådet Juha Perttula, Mats Löfström och kommunikationsutskottets ordförande Ari Jalonen.
    Från vänster utskottsrådet Juha Perttula, Mats Löfström och kommunikationsutskottets ordförande Ari Jalonen.
  • Från vänster utskottsrådet Juha Perttula, Mats Löfström och kommunikationsutskottets ordförande Ari Jalonen.

Löfström lyfte sjöfarten i EU

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström var en av riksdagens två representanter då Europaparlamentet och EU ländernas nationella parlament nyligen samlades i Europaparlamentet i Bryssel för att diskutera den kommande långtidsbudgeten för transportprojekt i EU med bland andra EU-kommissionens budgetkommissionär Gunther Oettinger. Med på mötet var också utskottsrådet Juha Perttula och kommunikationsutskottets ordförande Ari Jalonen.

Löfström lyfte i sitt anförande upp behovet av att EU-programmet ”Havets motorvägar” får tillräcklig finansiering i nästa långtidsbudget. Finansiering behövs för att både utveckla och stöda energisparande satsningar som gör att sjöfarten kan möta ambitiösa hållbarhetsmål. Finländska rederier har varit med och visat vägen både gällande LNG och rotorsegel.

– EU programmet Havets motorvägar är viktigt för sjöfarten i Europa och det har delfinansierat flera konkreta och viktiga satsningar i Östersjön som minskat på sjöfartens utsläpp och ökat sjöfartens konkurrenskraft. Bland annat Viking Lines nybygge är med i en helhet med Åbo och Stockholms hamnar och som stöds av EU programmet Havets motorvägar, säger riksdagsledamot Mats Löfström.

Här kan man läsa mer om det projektet.

– Det är viktigt för Åland att sjöfarten är konkurrenskraftig och också har tillgång till EU finansiering, eftersom det gör att projekt som också gynnar kommunikationerna till och från Åland samt vårt maritima kluster kan få delfinansiering. Över 70 procent av EU:s transportbudget används i dag på järnväg och enbart 4 procent går till sjöfarten. Jag både hoppas och tror att det är möjligt för sjöfarten att få en större del av kakan eftersom det finns många goda hållbarhetsprojekt inom näringen. Det är också mycket viktigt att sjöfarten som bransch aktivt håller sig framme, säger Löfström.

Den finländska sjöfarten är med hela sitt kluster lika betydelsefull som skogsindustrin vilket är lätt att glömma bort.
 

Populärt med sommarkryss

Det är under sommarens semestrar som den största delen av rederiernas intänkter ska in.
Läs mer »

Rekordstart för Wasaline

Sommaren är inte vbara varm, solig och skön. För Wasaline är den rentav glödhet!
Läs mer »
Foto: Yvonne Lindeman

Shantyhyllning i Mariehamn

Historien får aldrig glömmas bort. Att vi i dag kan dra nytta av sjöfarten är ett resultat av uppoffringar bortom det begripliga.
Läs mer »
M/S Hamburg anländer onsdag.

M/S Hamburg först under tät vecka

I dag är M/S Hamburg på besök i Mariehamn.
Läs mer »
Elektra som går mellan Pargas och Nagu.

Nytt prestigepris för Elektra

Finferries hybridfärja Elektra har för andra gången i år vunnit ett internationellt pris.
Läs mer »

Nytt lyft för svensk sjöfart

Regeringen i Sverige har
Läs mer »