Lakan blir segel på Viking Grace

Uppfinningsglädjen på de finländska fartygen når nya höjder denna vackra påskdagsmorgon. Knappt har nyheten om trampdrift nått offentligheten innan Viking Line tar upp kampen om hållbarheten och lanserar återanvända lakan som segel!

Pressmeddelande:

I dag den 1 april 2018 tar Viking Line ytterligare ett innovativt grepp om hållbarhetsutvecklingen på Östersjön. I väntan på det rotorsegel som ska installeras på flaggskeppet Viking Grace senare i april, installerar man nu ett konventionellt segel. Det nya seglet har sytts upp av återvunna lakan från rederiets sju fartyg.

Viking Line meddelade redan för ett år sedan att man ska installera ett så kallat rotorsegel på LNG-drivna Viking Grace, som därmed blir det första kryssningsfartyget att kombinera flytande naturgas med vindkraft. Rotorseglet beräknas bland annat ge betydande minskningar av fartygets koldioxidutsläpp. 

– Viking Line går i bräschen för hållbarhetsutvecklingen på Östersjön. För oss räknas varje detalj, så när vi insåg att det rent tekniskt är möjligt att optimera miljövinsterna redan innan vi kan ta rotorseglet i drift, så bestämde vi oss för att sy upp ett temporärt segel av lakanstyg från alla våra fartyg. Hela personalstyrkan har varit engagerade i att snabbt se till att vi redan idag kan hissa segel på Grace. Vi hade inte tålamod att vänta tills själva installationen av rotorseglet som sker senare i april, utan valde att hissa konventionella segel i masten på Viking Grace, vilket är helt fantastiskt, säger Kenneth Gustavsson, marknadsdirektör Viking Line Skandinavien.

För att optimera driften planerar man att anlita den framgångsrika seglargurun Hjallis Harkimo, alternativt den åländska stjärnskippern Henrik Lundberg, som rådgivare. 
–  Vi tror på att detta kan bli en succé. Jag är speciellt nöjd med att vi på detta vis kan kombinera två gröna attribut: gamla lakan och vindkraft, myser  Tico Takolander, marknadsdirektör i Finland.

Åland redo för kryssare

Åland och ålänningarna står redo inför årets kryssningssäsong som inleds den 3 maj då AIDAcara anländer.

Läs mer »

Vasa miljonsatsar på ny färja

Det finns ett starkt politiskt stöd för att Wasalines ska kunna bygga ett nytt fartyg för 115 miljoner euro för sin trafik mellan Vasa...

Läs mer »
Över nittio intresserade deltog.

Storpublik hörde om färjor

”Nu är det dags att förnya tonnaget i en miljövänlig riktning.”  Så sammanfattar Ålands Natur & Miljös kansliledare Simon...

Läs mer »

Historiskt beslut om utsläpp

Fredagen den 13 april blev absolut ingen otursdag – tvärtom.

Läs mer »

Finferries köper halva Ansgar

Rederiet Ansgar Ab som bland annat sköter Föglötrafiken och M/S Skarven har fått en ny storägare i statliga trafikbolaget Finferries.

Läs mer »

Mercy Ships och Stena till final

Mercy Ships är finalist i Årets Insamlare 2017...

Läs mer »