Lakan blir segel på Viking Grace

Uppfinningsglädjen på de finländska fartygen når nya höjder denna vackra påskdagsmorgon. Knappt har nyheten om trampdrift nått offentligheten innan Viking Line tar upp kampen om hållbarheten och lanserar återanvända lakan som segel!

Pressmeddelande:

I dag den 1 april 2018 tar Viking Line ytterligare ett innovativt grepp om hållbarhetsutvecklingen på Östersjön. I väntan på det rotorsegel som ska installeras på flaggskeppet Viking Grace senare i april, installerar man nu ett konventionellt segel. Det nya seglet har sytts upp av återvunna lakan från rederiets sju fartyg.

Viking Line meddelade redan för ett år sedan att man ska installera ett så kallat rotorsegel på LNG-drivna Viking Grace, som därmed blir det första kryssningsfartyget att kombinera flytande naturgas med vindkraft. Rotorseglet beräknas bland annat ge betydande minskningar av fartygets koldioxidutsläpp. 

– Viking Line går i bräschen för hållbarhetsutvecklingen på Östersjön. För oss räknas varje detalj, så när vi insåg att det rent tekniskt är möjligt att optimera miljövinsterna redan innan vi kan ta rotorseglet i drift, så bestämde vi oss för att sy upp ett temporärt segel av lakanstyg från alla våra fartyg. Hela personalstyrkan har varit engagerade i att snabbt se till att vi redan idag kan hissa segel på Grace. Vi hade inte tålamod att vänta tills själva installationen av rotorseglet som sker senare i april, utan valde att hissa konventionella segel i masten på Viking Grace, vilket är helt fantastiskt, säger Kenneth Gustavsson, marknadsdirektör Viking Line Skandinavien.

För att optimera driften planerar man att anlita den framgångsrika seglargurun Hjallis Harkimo, alternativt den åländska stjärnskippern Henrik Lundberg, som rådgivare. 
–  Vi tror på att detta kan bli en succé. Jag är speciellt nöjd med att vi på detta vis kan kombinera två gröna attribut: gamla lakan och vindkraft, myser  Tico Takolander, marknadsdirektör i Finland.

Populärt med sommarkryss

Det är under sommarens semestrar som den största delen av rederiernas intänkter ska in.
Läs mer »

Rekordstart för Wasaline

Sommaren är inte vbara varm, solig och skön. För Wasaline är den rentav glödhet!
Läs mer »
Foto: Yvonne Lindeman

Shantyhyllning i Mariehamn

Historien får aldrig glömmas bort. Att vi i dag kan dra nytta av sjöfarten är ett resultat av uppoffringar bortom det begripliga.
Läs mer »
M/S Hamburg anländer onsdag.

M/S Hamburg först under tät vecka

I dag är M/S Hamburg på besök i Mariehamn.
Läs mer »
Elektra som går mellan Pargas och Nagu.

Nytt prestigepris för Elektra

Finferries hybridfärja Elektra har för andra gången i år vunnit ett internationellt pris.
Läs mer »

Nytt lyft för svensk sjöfart

Regeringen i Sverige har
Läs mer »