Kontrakt skrivet för Vikingbygge

Samtidigt som den kinesiske presidenten Xi Jinping gör ett mycket sällsynt statsbesök i Finland berättar Viking Line att man nu gått in fas två beträffande det planerade nybygget från det kinesiska varvet Xiamen Shipbuilding Industry Co. Det är genomtänkt och strategiskt klok kommunikation av väldigt många olika skäl. Till exempel blir ett självklart samtalsämne mellan president Sauli Niinistö och Xi Jinping under det tre dagar långa besöket. Det är bra politik för Niinistö att kunna berätta för sin kollega att ett åländskt rederi beställer ett nytt, troligen två, passagerarfartyg från Kina vilket kan utgöra en helt ny start för den kinesiska varvsindustrin som hittills har rätt begränsad erfarenhet av att bygga moderna bil- och passagerarfärjor.

Det nu undertecknade kontraktet innehåller fortsättningsvis några villkor som ändå måste betraktas som mer kosmetika än verklighet. Här finns en mer detaljerad text om det planerade nybygget.

Dagens pressmeddelande i sin helhet:

Viking Line har signerat ett fartygsbyggnadskontrakt med Xiamen Shipbuilding Industry Co.

Viking Line har idag, den 5 april, signerat ett villkorat fartygsbyggnadskontrakt med det kinesiska varvet Xiamen Shipbuilding Industry Co. avseende ett nytt passagerarkryssningsfartyg till rutten Åbo–Åland–Stockholm med planerad leverans år 2020. Ett slutligt avtal förutsätter godkännande av såväl köparens som säljarens styrelser samt ingångna finansieringsarrangemang. Kontraktspriset uppgår till ca 194 M euro. Avtalet innehåller även en option på ytterligare ett fartyg.

Det nya fartyget kommer att vara ett samarbetsprojekt där man planerar engagera flera finländska och europeiska leverantörer. Det energieffektiva fartyget har en längd på 218 meter och ett BRT på ca 63 000 ton. Passagerarkapaciteten är 2 800 passagerare och fraktfilernas längd är 1500 meter. För inredningen kommer Viking Line att anlita skandinaviska arkitekter. Det nya fartyget kommer att erbjuda helt nya passagerarupplevelser för gästerna.

VIKING LINE ABP

Jan Hanses 

Verkställande direktör

Så här ser båten ut i dag. Foto: Julia Sjöström.

Nu får Jögge tillbaka sin öka

En stormig sommardag år 2002 slet sig Jörgen Mansnerus’ nybyggda Kökarsöka mitt på Ålands hav och gick inte att hitta.
...

Läs mer »
Ville Haapasaari, Port of Helsinki.

Talare redo för Sjöfartens dag

Inkommande torsdag den 24 maj smäller det till i Mariehamn på Åland – det är dags för en ny upplaga av Sjöfartens dag.

Läs mer »
Från vänster Kiku Stenbäck, Britt-Inger Wahe, Kenneth Holmström, Ulla Vuolteenaho-Janzon, Lasse Hagström, Paul Rasmussen, Björn-Olof Erikson och Jan Grönstrand.

Danskt virke till ny Ålandsskuta

Arbetet med skutbygget Emelia går vidare med blicken stadigt på framtiden.

Läs mer »
Informationsdirektören Johanna Boijer-Svahnström är ny i ledningsgruppen.

Viking stärker ledningsgrupp

I dag redovisar Viking Line Abp sina siffror för årets första kvartal på vilket förväntningarna är höga.

Läs mer »
Nextjet i konkurs.

Nextjet i konkurs, kris för Åland

Flygbolaget Nextjet har försatts i konkurs per i dag onsdag.

Läs mer »
Frivilliga kirurger gör skillnad. Foto: Mercy Ships.

Gyllene läge att hjälpa de svagaste

Det är mindre än två veckor kvar tills...

Läs mer »