Kontrakt skrivet för Vikingbygge

Samtidigt som den kinesiske presidenten Xi Jinping gör ett mycket sällsynt statsbesök i Finland berättar Viking Line att man nu gått in fas två beträffande det planerade nybygget från det kinesiska varvet Xiamen Shipbuilding Industry Co. Det är genomtänkt och strategiskt klok kommunikation av väldigt många olika skäl. Till exempel blir ett självklart samtalsämne mellan president Sauli Niinistö och Xi Jinping under det tre dagar långa besöket. Det är bra politik för Niinistö att kunna berätta för sin kollega att ett åländskt rederi beställer ett nytt, troligen två, passagerarfartyg från Kina vilket kan utgöra en helt ny start för den kinesiska varvsindustrin som hittills har rätt begränsad erfarenhet av att bygga moderna bil- och passagerarfärjor.

Det nu undertecknade kontraktet innehåller fortsättningsvis några villkor som ändå måste betraktas som mer kosmetika än verklighet. Här finns en mer detaljerad text om det planerade nybygget.

Dagens pressmeddelande i sin helhet:

Viking Line har signerat ett fartygsbyggnadskontrakt med Xiamen Shipbuilding Industry Co.

Viking Line har idag, den 5 april, signerat ett villkorat fartygsbyggnadskontrakt med det kinesiska varvet Xiamen Shipbuilding Industry Co. avseende ett nytt passagerarkryssningsfartyg till rutten Åbo–Åland–Stockholm med planerad leverans år 2020. Ett slutligt avtal förutsätter godkännande av såväl köparens som säljarens styrelser samt ingångna finansieringsarrangemang. Kontraktspriset uppgår till ca 194 M euro. Avtalet innehåller även en option på ytterligare ett fartyg.

Det nya fartyget kommer att vara ett samarbetsprojekt där man planerar engagera flera finländska och europeiska leverantörer. Det energieffektiva fartyget har en längd på 218 meter och ett BRT på ca 63 000 ton. Passagerarkapaciteten är 2 800 passagerare och fraktfilernas längd är 1500 meter. För inredningen kommer Viking Line att anlita skandinaviska arkitekter. Det nya fartyget kommer att erbjuda helt nya passagerarupplevelser för gästerna.

VIKING LINE ABP

Jan Hanses 

Verkställande direktör

Fritt fall för Lundqvists

Vinstmaskinen Lundqvist Rederierna hackar rejält.
Läs mer »
Foto: Sumitomo Heavy Industries (2014)

Dubbla tankers döpta i Japan

M/T Sword och M/T Lancing är namnen på de två tankers som förra veckan döptes i Japan av beställarna Lu
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson.

Fullsatt Silver Spirit i Mariehamn

Nio år gamla kryssningsfartyget M/S Silver Spirit förtöjde i morse vid Birkaterminalen i Västerhamn med hjälp av assistans från
Läs mer »
M/S Finlandia. Foto: Jörgen Pettersson

Kraftig ökning för Eckerö Line

Tack vare fler turer mellan Helsingfors och Tallinn samt ökad efterfrågan bland särskilt utländska resanden har antalet passagerare för E
Läs mer »

IT-miljonär på Ålandsbesök

Sent på måndagskvällen anlände lyxjakten Africa I till Mariehamn och förtöjde söder om Pommern, vid ÅSS-marinan.
Läs mer »

Solen bra för rederierna

Viking Lines passagerarvolym för samtliga rutter uppgick i juli till siffran 951.010 passagerare.
Läs mer »