• Xiamen Shipbuilding Industry Co., Ltd,
  Xiamen Shipbuilding Industry Co., Ltd,
 • Foto: Viking Line.
  Foto: Viking Line.
 • Foto: Jörgen Pettersson.
  Foto: Jörgen Pettersson.
 • Xiamen Shipbuilding Industry Co., Ltd,
 • Foto: Viking Line.
 • Foto: Jörgen Pettersson.

Klart för Viking Line i Kina

Viking Line har i dag meddelat det kinesiska varvet Xiamen Shipbuilding Industry Co. Ltd, att samtliga villkor för fartygsbyggnadskontraktet, om vilket börsmeddelande givits den 5 april 2017, nu har uppfyllts och fartygsbyggnadskontraktet har därmed trätt slutligt i kraft.

Detta meddelar Viking Lines vd Jan Hanses i dag.

Fartygsbyggnadskontraktet avser ett nytt passagerarkryssningsfartyg till rutten Åbo–Åland–Stockholm med planerad leverans år 2020.

Projektledare för bygget är Kari Granberg som syns på bilden tillsammans med tekniska direktören Ulf Hagström som tidigare beskrev det planerade fartyget så här.

Kontraktspriset uppgår till ca 194 miljoner euro euro. Avtalet innehåller även en option på ytterligare ett fartyg.

Det nya fartyget kommer att vara ett samarbetsprojekt där man planerar engagera flera finländska och europeiska leverantörer. Det energieffektiva fartyget har en längd på 218 meter och ett BRT på ca 63 000 ton. Passagerarkapaciteten är 2 800 passagerare och fraktfilernas längd är 1500 meter. För inredningen kommer Viking Line att anlita skandinaviska arkitekter. Det nya fartyget kommer att erbjuda helt nya passagerarupplevelser för gästerna.

Bildtext:

Under de sista dagarna av maj hälsade delar av Xiamen-varvets ledning på Viking Line. Bland annat bar det av till Silverskär! Från vänster: Luan Xiaojun, Andreas Remmer, Kari Granberg, Johanna Boijer-Svahnström, Torbjörn Helmfrid, Ulf Hagström, Lin Qin, Zhang Tao, Zheng Mengzhen och Cheng Luiqing.