IT-miljonär på Ålandsbesök

Sent på måndagskvällen anlände lyxjakten Africa I till Mariehamn och förtöjde söder om Pommern, vid ÅSS-marinan. Fartyget som är 47 meter långt är en spektakulär skapelse av yttersta lyx som möjligen ser lite malplacerad ut bredvid Subsea Seven som ligger strax norr om jakten.

Efter att ha varit till salu i 18 månader köptes Africa I i januari i år av finländske spelmiljonären Tony Fingerroos, 34, från Uleåborg, ägare till Fingersoft. För att bli ägare till jakten uppges Fingerroos ha pungat ut med nästan 17 miljoner euro; den som vill kan i dag hyra den för 217.000 euro per vecka. Här kan man läsa mer detaljer om båten.

– Den är utrustad med bra och mångsidiga faciliteter för ett stort antal gäster. I framtiden ska den flyttas till andra sidan Atlanten, säger Fingerroos till tidningen Seiska.

Fingerroos är bland annat skaparen av Hill Climb Racing som laddats ner hundratals miljoner gånger. På Yle Arena kan man se en film om 34-åringen, på finska, som gått från ekonomiskt fiasko till succé. På den här länken, på engelska, finns mer om uppfinnaren.

Africa I saknar inget. Ombord finns sex passagerarhytter och plats för nio besättningsmän. Hon marschar tjugo knop och toppar tjugofyra. Inredningen är såklart överdådig med jacuzzi och väl utrustade samlingsytor. Fingerroos är den tredje ägaren av jakten som byggdes år 2010 på italienska varvet Benetti. Fartyget har dubbla MTU-dieslar som ger 3.647 hästkrafter vardera och en räckvidd på 3.400 sjömil i tolv knop.

Lyxjakten Africa på Youtube
Foto: blog.luebecker-hafenforum.de

Systerfartyg till Meriaura

VG-Shipping som hör till Meriaura Group har köpt två lastfartyg och kontrollerar därmed tjugo fartyg
Läs mer »
Foto: Meriaura

Prima Shipping köper Antonia

Finländska Prima Shipping växer och har köpt torrlastaren M/S Antonia från Helmer Lundström Ab som
Läs mer »

Slimmat Alandia siktar på Europa

Åländska sjöförsäkringsbolaget Alandia vädrar nya marknader efter vårens och sommarens affärer där man strategiskt gått in för att koncen
Läs mer »

Hälsningar från Asien

Att välja en karriär till sjöss gör det möjligt att arbeta över hela världen.
Läs mer »

Hårda krav på fartygsutsläpp

Den internationella sjöfarten är satt under hård press beträffande utsläppen från fartygen.
Läs mer »

Lotspriser stiger inte

För andra året i följd väljer finländska lotsorganisationen Finnpilot att inte höja proserna fö
Läs mer »