IT-miljonär på Ålandsbesök

Sent på måndagskvällen anlände lyxjakten Africa I till Mariehamn och förtöjde söder om Pommern, vid ÅSS-marinan. Fartyget som är 47 meter långt är en spektakulär skapelse av yttersta lyx som möjligen ser lite malplacerad ut bredvid Subsea Seven som ligger strax norr om jakten.

Efter att ha varit till salu i 18 månader köptes Africa I i januari i år av finländske spelmiljonären Tony Fingerroos, 34, från Uleåborg, ägare till Fingersoft. För att bli ägare till jakten uppges Fingerroos ha pungat ut med nästan 17 miljoner euro; den som vill kan i dag hyra den för 217.000 euro per vecka. Här kan man läsa mer detaljer om båten.

– Den är utrustad med bra och mångsidiga faciliteter för ett stort antal gäster. I framtiden ska den flyttas till andra sidan Atlanten, säger Fingerroos till tidningen Seiska.

Fingerroos är bland annat skaparen av Hill Climb Racing som laddats ner hundratals miljoner gånger. På Yle Arena kan man se en film om 34-åringen, på finska, som gått från ekonomiskt fiasko till succé. På den här länken, på engelska, finns mer om uppfinnaren.

Africa I saknar inget. Ombord finns sex passagerarhytter och plats för nio besättningsmän. Hon marschar tjugo knop och toppar tjugofyra. Inredningen är såklart överdådig med jacuzzi och väl utrustade samlingsytor. Fingerroos är den tredje ägaren av jakten som byggdes år 2010 på italienska varvet Benetti. Fartyget har dubbla MTU-dieslar som ger 3.647 hästkrafter vardera och en räckvidd på 3.400 sjömil i tolv knop.

Lyxjakten Africa på Youtube

Fritt fall för Lundqvists

Vinstmaskinen Lundqvist Rederierna hackar rejält.
Läs mer »
Foto: Sumitomo Heavy Industries (2014)

Dubbla tankers döpta i Japan

M/T Sword och M/T Lancing är namnen på de två tankers som förra veckan döptes i Japan av beställarna Lu
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson.

Fullsatt Silver Spirit i Mariehamn

Nio år gamla kryssningsfartyget M/S Silver Spirit förtöjde i morse vid Birkaterminalen i Västerhamn med hjälp av assistans från
Läs mer »
M/S Finlandia. Foto: Jörgen Pettersson

Kraftig ökning för Eckerö Line

Tack vare fler turer mellan Helsingfors och Tallinn samt ökad efterfrågan bland särskilt utländska resanden har antalet passagerare för E
Läs mer »

IT-miljonär på Ålandsbesök

Sent på måndagskvällen anlände lyxjakten Africa I till Mariehamn och förtöjde söder om Pommern, vid ÅSS-marinan.
Läs mer »

Solen bra för rederierna

Viking Lines passagerarvolym för samtliga rutter uppgick i juli till siffran 951.010 passagerare.
Läs mer »