• Foto: Jörgen Pettersson.
    Foto: Jörgen Pettersson.
  • Foto: Jörgen Pettersson.

Högre omsättning för Viking Line

I dag publicerar Viking Line och vd Jan Hanses det ekonomiska resultatet efter årets sex första månader. Sedan tidigare har rederiet berättat om rekordmånga passagerare i sommar vilket även återspeglas i omsättningen som ökade till 239,2 miljoner euro (238,0 i fjol). På resultatsidan har man emellertid inte nått det önskade målet. Rörelseförlusten har tvärtom vuxit, från -10,5 miljoner euro till -15,0 miljoner. Trots det flaggar styrelsen för att rörelseresultatet när året är till ända ska överstiga fjolårets rörelseresultat som uppgick till +13,7 miljoner euro. Så här skriver man:

”Konkurrensen inom Viking Lines trafikområde innebär en fortsatt press på såväl priser som volymer. Bunkerprisnivån förväntas vara högre jämfört med 2016, vilket påverkar koncernens resultat negativt. En korrigering av restitutionslagstiftningen i Finland för år 2017 förväntas ha en positiv inverkan på koncernens resultat. Som helhet bedöms rörelseresultatet för 2017 förbättras jämfört med rörelseresultatet för 2016.”

En förklaring till antalet passagerare är insättandet av Viking FSTR i Tallinktrafiken. Den har ökat omsättningen men ”inte fullt ut givit det förväntade resultatet”, skriver Viking Line.

Hela resultatrapporten finns att läsa på den här länken.

Tallink redovisade sitt halvårsresultat för en vecka sedan och det kan läsas här. Omsättningen uppgick till 451,4 miljoner euro medan rörelsevinsten steg till 54,1 miljoner.

Halvårsbokslut, sammanfattning Viking Line Tallink
Miljoner passagerare 3,1 4,5
Omsättning, miljoner euro 239,2 451,4
Rörelseresultat, miljoner euro -15,0 +54,1 (EBITDA)
Räntebärande skulder, miljoner euro 138,8 653,7

 

Viking-satsning på sommar-Tallinn

Även i år satsar Viking Line på utökad sommartrafik mellan Helsingfors och Tallinn.
Läs mer »
M/S Bothnia hissar den finländska flaggan den 7 juni. På bilden befälhavaren Anssi Partio och Fleet Manager Matti Jerkkola.

Två fartyg får finländsk flagg

Rederiprojektet Aalto Shipping Company går framåt och nådde nyligen en milstolpe då bolaget hissade den finländska flaggan på de
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Saga Pearl II på Ålandsbesök

Sakta men säkert kom lyxiga kryssningsfartyget M/S Saga Pearl II till Mariehamn i dag på morgonen för att stanna hela dagen.
Läs mer »
Foto: Jonathan Pettersson

Från piratattack till lugna Åland

I dag anländer lyxiga kryssningsfartyget M/S Star Breeze för första gången till Fredens öar och Mariehamn med 212 gäster ombord i 106 svi
Läs mer »
Foto: Owe Ehlén

Svensk flagg för åländskt fartyg

Ett av Stockholms just nu mest fotograferade fartyg heter M/S Ann Christine och ägs av åländska Färjsundsterminalen Ab och makarna Anders
Läs mer »
Foto: Janis Pavlus/ TallinkSilja.

Välkommen till Åland, Ola!

Sjökapten Ola Bengtsson från Helsingborg har i sexton år kört Silja Lines fartyg mellan Stockholm och Helsingfors.
Läs mer »