Här är det bara kvinnor till rors

Inom handelssjöfarten pågår ett intensivt arbete med att locka fler kvinnor till sjöss där männen traditionellt sett varit flest. Samma fenomen gäller också inom fritidsbåtsvärlden och det tänker nätverket She Captain råda bot på.

Med början i dag fredag startar världens största seglingseskader med bara kvinnliga besättningar. Seglingarna pågår hela helgen och avslutas på söndag. 17 båtar med över 50 kvinnor ombord deltar i eskadern som arrangeras för andra året i rad.

– Vi har fått bort prestigen i båtlivet inom nätverket. Du kan det du kan och det räcker långt. Det och en nypa pepp och festligheter har visat sig vara det rätta receptet på engagemanget vi ser, säger Anna Mourou, grundare av She Captain.

Nätverket She Captain har funnits i drygt ett år och redan nått upp till 2.400 medlemmar vilket gör dem till den största aktören med helt kvinnlig målgrupp. Mindre prat och mer action är ord som driver organisationen framåt när de fokuserar på att skapa tillfällen för praktisk övning till sina medlemmar.

– Statistiken för kvinnors deltagande på sjön är en deppig läsning. Och trots alla års satsning på kurser och utbildningar ändras inte siffrorna märkbart. När vi identifierat det var lösningen enkel. Det är den praktiska övningen som behövs. Det och en massa pepp för att få bort alla krav och väntan på det perfekta tillfället att börja lägga till, det tillfället kommer aldrig så det är bara att börja lägga till ändå, förklarar Anna Mourou.

Deltagarna är mellan 20 - 70 år och inför en She Captain eskader placeras de anmälda deltagare ut på de olika båtarna efter skepparens önskan på kunskapsnivå. Detta gör att kvinnor som tidigare inte gett sig ut med familjens båt utan sin partner nu kommer ut och inser att de visst kan. En upplevelse många medlemmar vittnar om.

– Det är så häftigt att få meddelanden från alla dessa kvinnor som fått mod och jävlaranamma att ta nya kliv i sitt båtliv genom nätverket. Och nu väldens största eskader med helt kvinnlig besättning. Nu vänder vinden för kvinnor på sjön. På riktigt!

På den här länken kan man läsa mer om nätverket.

Notarius Publicus Rainer Åkerblom sköter det åländska fartygsregistret.

Han är Ålands eget fartygsregister

På Åland utgörs fartygsregistret av i huvudsak en person.
Läs mer »

Anders Wiklöf växer i Alandia

Enmanskoncernen Wiklöf Holding Ab växer i Försäkringsaktiebolaget Alandia efter att ha köpt Eckerö Shipping Ab:s aktier i försäkringsbola
Läs mer »
Foto från www.balticshipping.com.

Aalto Shipping fortsätter växa

Finländska nykomlingen Aalto Shipping som inledde verksamheten i våras köpte i går sitt tredje fartyg på kort tid.
Läs mer »
Efter renoveringen. Foto: Sammeli Korhonen/ Syke.

Aranda tillbaka till sjöss

Finländska forskningsfartyget Aranda är tillba
Läs mer »

Här är det bara kvinnor till rors

Inom handelssjöfarten pågår ett intensivt arbete med att locka fler kvinnor till sjöss där männen traditionellt sett varit flest.
Läs mer »
Foto: Stefan Norrgrann

Kryssningsjätte till Kapellskär

Ett av världens absolut största kryssningsfartyg M/S Meraviglia befinner sig i Kapellskär i dag där några (ca 4.000) av hennes 5.200 pass
Läs mer »