Grön satsning på röda fartyg

Grön mat är lika god som rött kött. Kanske ännu godare! Det vill Viking Line bevisa genom att i april och maj göra en storsatsning på vegetariska menyer. Målet är bland annat att samla in pengar till Finlands 100-årsjubileum. Att värna om skärgårdsnaturen har varit en hjärtesak för Viking Line i årtionden. Under temaveckorna ”Spring & Green – En grönare vår” på Viking Line i april och maj lyfter man fram miljön samt gröna värderingar och smaker, enligt ett pressmeddelande:

”Under temaveckorna kan passagerarna bland annat njuta av den nya, helt vegetariska menyn Spring & Green, delta i aktiviteter med Östersjötema och köpa ekologiska produkter i butikerna ombord. Under temaveckorna presenteras bolagets gröna värderingar och miljöarbete på röda båtarna. Viking Line uppmärksammar närproducerad mat och gröna smaker genom att för första gången erbjuda den helt vegetariska temamenyn Spring & Green på sina båtar. Menyn är baserad på en kreativ användning av råvaror från den nordiska naturen, och den bevisar att det är möjligt att planera en fine dining-meny som alla kan njuta av – vegetarianen, veganen och även den som äter fisk och kött. Menyn, som serveras i à la carte-restaurangerna, innehåller veganska och vegetariska rätter. Som förrätt kan man till exempel välja rostad och inlagd sparris, nässelpesto, citronskum samt rostade hasselnötter och som huvudrätt knaprig seitan, hemgjord vegansk färskost, rökt aubergine, puré på valnötter och röd chili, granatäpple och buljong på rostad lök.”

– I planeringen av den nya menyn har utgångspunkten varit att vi vill servera Östersjöns bästa och godaste vegetariska och veganska mat. Som alltid har vi använt närproducerad mat i så stor utsträckning som möjligt. Resultatet är så utsökt att det garanterat skingrar även de djupaste fördomarna mot vegetarisk mat, säger Viking Lines restaurangchef Bodil Ståhl.

Det gröna temat syns också utanför restaurangerna. Under temaveckorna ordnas frågesporter om Östersjön för de vuxna och teckningstävlingar för barnen. Butikerna lyfter fram produkter som passar ihop med gröna värderingar. Miljömedvetna kunder kan köpa en tygkasse som Ivana Helsinki designat för Viking Line. En del av intäkterna från kassen går till skyddet av Östersjön. Kassarna kan enbart köpas på Viking Lines fartyg.

– Våra båtar är röda, men våra värderingar klargröna. Temaveckorna är en möjlighet för oss att ta upp vårt gröna tänk och vårt miljöarbete som inleddes redan på 1980-talet. Vi vill erbjuda passagerarna upplevelser som står för nya, gröna värderingar och samtidigt väcka tanken att var och en av oss kan göra något för att skydda miljön, säger Viking Lines marknadsdirektör Kaj Takolander.

Viking Line fokuserar på Östersjöskyddet under jubileumsåret för Finlands självständighet. Temaveckorna Spring & Green – En grönare vår på Viking Line är ett led i Viking Lines Finland 100- samarbete med målet att samla in 50.000 euro. Genom insamlingen stöds Östersjöforskningen på Tvärminne zoologiska station, som hör till Helsingfors universitet. Under jubileumsåret kommer Östersjön och miljöskyddets betydelse att föras fram på många sätt ombord på röda båtarna.

Så här ser båten ut i dag. Foto: Julia Sjöström.

Nu får Jögge tillbaka sin öka

En stormig sommardag år 2002 slet sig Jörgen Mansnerus’ nybyggda Kökarsöka mitt på Ålands hav och gick inte att hitta.
...

Läs mer »
Ville Haapasaari, Port of Helsinki.

Talare redo för Sjöfartens dag

Inkommande torsdag den 24 maj smäller det till i Mariehamn på Åland – det är dags för en ny upplaga av Sjöfartens dag.

Läs mer »
Från vänster Kiku Stenbäck, Britt-Inger Wahe, Kenneth Holmström, Ulla Vuolteenaho-Janzon, Lasse Hagström, Paul Rasmussen, Björn-Olof Erikson och Jan Grönstrand.

Danskt virke till ny Ålandsskuta

Arbetet med skutbygget Emelia går vidare med blicken stadigt på framtiden.

Läs mer »
Informationsdirektören Johanna Boijer-Svahnström är ny i ledningsgruppen.

Viking stärker ledningsgrupp

I dag redovisar Viking Line Abp sina siffror för årets första kvartal på vilket förväntningarna är höga.

Läs mer »
Nextjet i konkurs.

Nextjet i konkurs, kris för Åland

Flygbolaget Nextjet har försatts i konkurs per i dag onsdag.

Läs mer »
Frivilliga kirurger gör skillnad. Foto: Mercy Ships.

Gyllene läge att hjälpa de svagaste

Det är mindre än två veckor kvar tills...

Läs mer »