• Foto: Jan Lindholm
  Foto: Jan Lindholm
 • Foto: Jan Lindholm
  Foto: Jan Lindholm
 • Bärgningen av Vasa
  Bärgningen av Vasa
 • Foto: Wikimedia Commons
  Foto: Wikimedia Commons
 • Foto: Wikimedia Commons
  Foto: Wikimedia Commons
 • Foto: Wikimedia Commons
  Foto: Wikimedia Commons
 • Foto: Jan Lindholm
 • Foto: Jan Lindholm
 • Bärgningen av Vasa
 • Foto: Wikimedia Commons
 • Foto: Wikimedia Commons
 • Foto: Wikimedia Commons

Från regalskeppet Vasa till Vårdö

Just nu befinner sig pontonkranen Lodbrok på Vårdö för att delta i arbetet med att lyfta brospannen på plats på den nya Vårdöbron som byggs av Graniittirakennus Kallio och åländska Byggab som bland annat specialiserat sig på hamnanläggningar och marina konstruktioner. Det projektet är i sig utmanande, särskilt vintertid, men i dag ska vi göra en kort historisk tillbakablick. Lodbrok är nämligen inte vilken kran som helst, det är en legend! Hen byggdes år 1956 på dåvarande Finnboda Varv och övertogs året efter av Stockholms Hamn som ägde kranen till 2008 då den såldes till Marine Crane AB, i dag Marine Group med hemort i Piteå. 

Lodbrok hör till sjöfartens omkringresande som åker från plats till plats för att lyfta sånt som andra inte klarar. Så har det varit från första stund för Lodbrok som för övrigt fått sitt namn från Ragnar Lodbrok, enligt sägen son till sveakungen Sigurd Ring. Lodbrok sägs dessutom ha varit den danske viking som plundrade Paris år 845 och sedan gav sig på England för att där tas till fånga, kastas i en ormgrop och som sin sista ord lär ska ha yttrat ”Grymta månde grisarna om de visste vad den gamle galten lider”. Fast källorna på det är i sanningens namn ganska skakiga...

I samklang med sitt dramatiska namn har Lodbroks liv som pontonkran varit omväxlande. Bland de första projekten som kranen deltog i var bärgandet av regalskeppet Vasa år 1961. Till det behövdes de 260 ton lyftkraft som Lodbrok besitter. När sedan Stockholms huvudpulsåder Essingeleden byggdes på 1960-talet hörde Lodbrok till de avgörande krafterna. Ironiskt nog kolliderade sedan Lodbrok med samma bro år 2005 vilket ledde till kaos för en tid i Stockholmstrafiken.

När stadsbron i Stockholm renoverades 2012 var också Lodbrok på plats liksom vid bygget av bron Dubbelkrum över Sundsvallsfjärden samma år. På Wikipedia finns mer att läsa om denna märkliga och viktiga pontonkran som även tidigare varit till Åland och hjälpt till i samband med utbyggnaden av kajerna i Mariehamn.

/Jörgen Pettersson

 

 

Populärt med sommarkryss

Det är under sommarens semestrar som den största delen av rederiernas intänkter ska in.
Läs mer »

Rekordstart för Wasaline

Sommaren är inte vbara varm, solig och skön. För Wasaline är den rentav glödhet!
Läs mer »
Foto: Yvonne Lindeman

Shantyhyllning i Mariehamn

Historien får aldrig glömmas bort. Att vi i dag kan dra nytta av sjöfarten är ett resultat av uppoffringar bortom det begripliga.
Läs mer »
M/S Hamburg anländer onsdag.

M/S Hamburg först under tät vecka

I dag är M/S Hamburg på besök i Mariehamn.
Läs mer »
Elektra som går mellan Pargas och Nagu.

Nytt prestigepris för Elektra

Finferries hybridfärja Elektra har för andra gången i år vunnit ett internationellt pris.
Läs mer »

Nytt lyft för svensk sjöfart

Regeringen i Sverige har
Läs mer »