• Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson

Fler passagerare på Finlandia

Eckerö Line som trafikerar med M/S Finlandia mellan Helsingfors och Tallinn transporterade nästan 1,5 miljoner (1.496.397) passagerare mellan de två huvudstäderna under 2017, det är en tillväxt med tre procent. Den största ökningen kom från asiatiska och ryska passagerare. Antalet finländska resenärer minskade, särskilt i slutet av året. Skälen till detta är dels förändringar i alkoholskatten i Estland och dels det estniska EU-ordförandeskapet vilket satte hård press på hotellkapaciteten i Tallinn.

På fraktsidan är tillväxten ännu större eller 18 procent jämfört med 2016. Det beror på att rutten är en viktig del av den östra transportkorridoren söderut mot Europa. Tack vare den allmänna uppgången i den finländska ekonomin har exporten ökat vilket skapat efterfrågan på sjötransporter. Mellan Tallinn och Helsingfors är det i synnerhet livsmedel och konsumtionsvaror som transporteras.

För att ytterligare möta den ökande efterfrågan har Eckerö Line sedan i tisdags infört en ny tidtabell med flera avgångar.

– Passagerarna vill ha större flexibilitet i sitt resande och de erbjuder vi nu. Under år 2017 flyttade vi till den nya västra terminalen vilket också skapade möjligheter för mer mångsidiga resplaner. Vi förväntar oss att antalet passagerare fortsätter öka under 2018, säger Eckerö Lines vd Taru Keronen i ett pressmeddelande.

Ålands Sjöfart var nyligen ombord på M/S Finlandia, det reportaget kan man läsa här.

/Jörgen Pettersson

Viking-satsning på sommar-Tallinn

Även i år satsar Viking Line på utökad sommartrafik mellan Helsingfors och Tallinn.
Läs mer »
M/S Bothnia hissar den finländska flaggan den 7 juni. På bilden befälhavaren Anssi Partio och Fleet Manager Matti Jerkkola.

Två fartyg får finländsk flagg

Rederiprojektet Aalto Shipping Company går framåt och nådde nyligen en milstolpe då bolaget hissade den finländska flaggan på de
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Saga Pearl II på Ålandsbesök

Sakta men säkert kom lyxiga kryssningsfartyget M/S Saga Pearl II till Mariehamn i dag på morgonen för att stanna hela dagen.
Läs mer »
Foto: Jonathan Pettersson

Från piratattack till lugna Åland

I dag anländer lyxiga kryssningsfartyget M/S Star Breeze för första gången till Fredens öar och Mariehamn med 212 gäster ombord i 106 svi
Läs mer »
Foto: Owe Ehlén

Svensk flagg för åländskt fartyg

Ett av Stockholms just nu mest fotograferade fartyg heter M/S Ann Christine och ägs av åländska Färjsundsterminalen Ab och makarna Anders
Läs mer »
Foto: Janis Pavlus/ TallinkSilja.

Välkommen till Åland, Ola!

Sjökapten Ola Bengtsson från Helsingborg har i sexton år kört Silja Lines fartyg mellan Stockholm och Helsingfors.
Läs mer »