• Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson

Fler passagerare på Finlandia

Eckerö Line som trafikerar med M/S Finlandia mellan Helsingfors och Tallinn transporterade nästan 1,5 miljoner (1.496.397) passagerare mellan de två huvudstäderna under 2017, det är en tillväxt med tre procent. Den största ökningen kom från asiatiska och ryska passagerare. Antalet finländska resenärer minskade, särskilt i slutet av året. Skälen till detta är dels förändringar i alkoholskatten i Estland och dels det estniska EU-ordförandeskapet vilket satte hård press på hotellkapaciteten i Tallinn.

På fraktsidan är tillväxten ännu större eller 18 procent jämfört med 2016. Det beror på att rutten är en viktig del av den östra transportkorridoren söderut mot Europa. Tack vare den allmänna uppgången i den finländska ekonomin har exporten ökat vilket skapat efterfrågan på sjötransporter. Mellan Tallinn och Helsingfors är det i synnerhet livsmedel och konsumtionsvaror som transporteras.

För att ytterligare möta den ökande efterfrågan har Eckerö Line sedan i tisdags infört en ny tidtabell med flera avgångar.

– Passagerarna vill ha större flexibilitet i sitt resande och de erbjuder vi nu. Under år 2017 flyttade vi till den nya västra terminalen vilket också skapade möjligheter för mer mångsidiga resplaner. Vi förväntar oss att antalet passagerare fortsätter öka under 2018, säger Eckerö Lines vd Taru Keronen i ett pressmeddelande.

Ålands Sjöfart var nyligen ombord på M/S Finlandia, det reportaget kan man läsa här.

/Jörgen Pettersson

Notarius Publicus Rainer Åkerblom sköter det åländska fartygsregistret.

Han är Ålands eget fartygsregister

På Åland utgörs fartygsregistret av i huvudsak en person.
Läs mer »

Anders Wiklöf växer i Alandia

Enmanskoncernen Wiklöf Holding Ab växer i Försäkringsaktiebolaget Alandia efter att ha köpt Eckerö Shipping Ab:s aktier i försäkringsbola
Läs mer »
Foto från www.balticshipping.com.

Aalto Shipping fortsätter växa

Finländska nykomlingen Aalto Shipping som inledde verksamheten i våras köpte i går sitt tredje fartyg på kort tid.
Läs mer »
Efter renoveringen. Foto: Sammeli Korhonen/ Syke.

Aranda tillbaka till sjöss

Finländska forskningsfartyget Aranda är tillba
Läs mer »

Här är det bara kvinnor till rors

Inom handelssjöfarten pågår ett intensivt arbete med att locka fler kvinnor till sjöss där männen traditionellt sett varit flest.
Läs mer »
Foto: Stefan Norrgrann

Kryssningsjätte till Kapellskär

Ett av världens absolut största kryssningsfartyg M/S Meraviglia befinner sig i Kapellskär i dag där några (ca 4.000) av hennes 5.200 pass
Läs mer »