• Foto: Therese Andersson.
  Foto: Therese Andersson.
 • Foto: Therese Andersson.
  Foto: Therese Andersson.
 • Foto: Therese Andersson.
  Foto: Therese Andersson.
 • Foto: Therese Andersson.
  Foto: Therese Andersson.
 • Foto: Therese Andersson.
  Foto: Therese Andersson.
 • Foto: Therese Andersson.
 • Foto: Therese Andersson.
 • Foto: Therese Andersson.
 • Foto: Therese Andersson.
 • Foto: Therese Andersson.

Eckerö storsatsar på större hamn

Arbetet med att förstora Berghamn i Eckerö har pågått i det tysta fram tills nu. Ålands miljö- och hälsovårdsmyndighet (ÅMHM) gav i form av ett miljötillstånd i våras klartecken för sprängnings- och muddringsarbeten. Under sommaren har förhandlingar med tänkbara entreprenörer förts. Arbetet som sköts av åländska Eriksson ByggAb drar igång i höst och beräknas kosta tio miljoner euro innan allt är klart..

Ålands Sjöfart stämde därför träff med Eckerö Linjens vd Tomas Karlsson och trafikdirektör Stefan Granskog för att höra mer om planerna som är allt annat än småskaliga. Hamnbassängen som i dag är 6,5 meter djup ska bli 8,5 meter och måste därför förstärkas före man kan starta själva muddringsarbetet. Arbetet får pågå från 1 september till den 15 april, man planerar hålla på i två år.

–      Det är ett ganska utmanande projekt då allt ska ske samtidigt som trafiken pågår, säger Stefan Granskog.

Uppskattningsvis 6.000 kubikmeter berg ska sprängas och 5.000 kubikmeter muddermassor grävas upp och flyttas till piren som ligger på andra sidan kajen.

–      Vi räknar med att flytta massorna med splitpråmar från havet upp på land, säger Granskog.

När arbetet i Berghamn står klart kommer man även att göra förstärkningar och anpassningar i Grisslehamn.

-       Den totala investeringen i bägge hamnarna ligger på dryga 10 miljoner euro, där merparten av investeringen ligger i Berghamn. Det här är bevis på att både vi och ägarna starkt tror på en framtida trafik mellan Grisslehamn – Eckerö, säger Tomas Karlsson

Bredare bilar

Berghamn är ingen gammal kaj. Den byggdes så sent som år 2005 inför M/S Eckerös ankomst året därpå. Hösten 2007 frångick Eckerö Linjen konceptet med två fartyg och sålde M/S Roslagen. Det var en strategisk lyckträff, i dag kör M/S Eckerö på egen hand lika många passagerare som man tidigare gjorde med två fartyg.

Hur när är det då att vi snart får se en ny färja på rutten Eckerö-Grisslehamn?

–      Det kan jag inte svara på än. Vi vet att nästa fartyg som Rederi Ab Eckerö köper antagligen blir anpassad för Eckerö Linjen och trafiken mellan Grisslehamn och Eckerö. Om det handlar om bättre begagnat tonnage eller ett nybygge är för tidigt att säga. Men när det nya fartyget kommer är det mycket sannolikt större än M/S Eckerö och då ska vi stå redo med tillräcklig kapacitet i hamnarna, säger Tomas Karlsson.

Inför trafikstarten med M/S Eckerö gjordes stora investeringar i ombyggnader där man bland annat gjorde om en hel hyttsektion till butik samt en ny stor Byssa för att klara av att tillaga och servera det stora matbudet som finns ombord. Samtliga gästutrymmen i fartyget har förstås fräschats upp och anpassats under åren. Det som man ändå märker, på grund av fartygets ålder, är att övriga utrymmen och besättningshytterna inte håller dagens standard.      

–      Dagens bilar är dessutom bredare än de var 1979 vilket gör att bildäcket upplevs som trångt. Sådant måste vi alltid ha med i planeringen, säger Stefan Granskog.

Rekordsiffror i fjol

M/S Eckerö har varit en lyckad satsning, antalet passagerare växer och det ekonomiska utfallet är hyggligt. Satsningen på kortkryssningar har fallit väl ut och fortsätter växa.

-       Tack vare en mycket engagerade personal, både ombord och iland, blir hela reseupplevelsen lite bättre för våra gäster, säger Tomas Karlsson.

I arbetet med att inkludera personalen ingår ständiga försäljningsuppdateringar och full transparens. Alla bär ansvar för sitt eget arbete.

–      Vi har jobbat hårt med att få bort inställningen att det är ”någon annans fel”, vilket aldrig leder någon vart.

Arbetet har burit frukt. Fjolåret var all time high för M/S Eckerö med 971.862 passagerare. Miljongränsen är alltså inom räckhåll men nås knappast i år då man inledde med en dockning som dessutom blev förlängd på grund av tilläggsarbeten.

Inför nästa år kan vad som helst hända, då förlänger dessutom Eckerö Linjen högsäsongstrafiken med en vecka i augusti.

–      Det är en väldigt tydlig trend att allt fler väljer senare semestrar och det ska vi anpassa oss till, konstaterar Tomas Karlsson.

Fast det är inte helt okomplicerat, till exempel är det en utmaning att hitta personal till senare delen av sommaren.

–      Skolorna börjar och många vill vara lite lediga innan allvaret tar vid, säger Karlsson.

Skillnaden mellan hög- och lågsäsong är sex returresor per vecka. Räknat i personal är man uppemot sjuttio ombord under vintertid och etthundratio på sommaren.

Åland redo för kryssare

Åland och ålänningarna står redo inför årets kryssningssäsong som inleds den 3 maj då AIDAcara anländer.

Läs mer »

Vasa miljonsatsar på ny färja

Det finns ett starkt politiskt stöd för att Wasalines ska kunna bygga ett nytt fartyg för 115 miljoner euro för sin trafik mellan Vasa...

Läs mer »
Över nittio intresserade deltog.

Storpublik hörde om färjor

”Nu är det dags att förnya tonnaget i en miljövänlig riktning.”  Så sammanfattar Ålands Natur & Miljös kansliledare Simon...

Läs mer »

Historiskt beslut om utsläpp

Fredagen den 13 april blev absolut ingen otursdag – tvärtom.

Läs mer »

Finferries köper halva Ansgar

Rederiet Ansgar Ab som bland annat sköter Föglötrafiken och M/S Skarven har fått en ny storägare i statliga trafikbolaget Finferries.

Läs mer »

Mercy Ships och Stena till final

Mercy Ships är finalist i Årets Insamlare 2017...

Läs mer »