All time high för Tallink

Det råder högkonjunktur på Östersjön. Häromdagen rapporterade Viking Line rekordsiffror och nu gör Tallink samma sak. Under juli månad i år slog Tallink Grupp nytt rekord då rederiet transporterade sammanlagt 1,2 miljoner passagerare på samtliga rutter vilket är det högst uppmäta passagerartalet för en månad i rederiets historia. Även rutterna mellan Sverige och Estland samt mellan Sverige och Lettland har slagit rekord i juli.

Enligt AS Tallink Grupps finansdirektör Veiko Haavapuu skedde ökningen främst tack vare rutterna Sverige-Estland och Sverige-Lettland.
– Till rutten Sverige-Estland har vi flyttat ett större fartyg än tidigare och på rutten Sverige-Lettland har vi nu två fartyg i stället för ett som tidigare, säger Haavapuu i ett pressmeddelande.

– Passagerarantalet mellan Sverige och Finland är kvar på en liknande nivå som tidigare och på rutten Estland-Finland har det minskat något med anledning av att det utöver höghastighetsfartygen nu opererar endast ett kryssningsfartyg på rutten i stället för två som tidigare, säger finansdirektör Veiko Haavapuu.

Utöver passagerarsiffrorna ökar även fraktvolymerna. Under juli månad transporterades sammanlagt 27.666 fraktenheter, vilket är en ökning med 16 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Den största ökningen noterades på rutten Estland-Finland. De tidigare månatliga passagerarrekorden uppmätes i juli 2016 och 2012 när företaget erbjöd sina tjänster till 1.188.000 respektive 1.164.000 passagerare.

Information om Tallink Silja AB

Tallink Silja AB drivs från Stockholm mot Tallinn, Riga, Helsingfors, Åbo och Mariehamn samt mellan Kapellskär och Paldiski. Tallink Silja AB ingår i Tallink-koncernen. AS Tallink Grupp är noterat på Tallinnbörsen, som ingår i OMX. AS Tallink Grupp har en flotta på 13 fartyg som trafikerar på sex linjer under varumärkena Tallink och Silja Line.

Sedan 2002 har åtta nya fartyg beställts och satts i trafik på Östersjön vilket gör att Tallink och Silja Line har Östersjöns modernaste flotta som motsvarar kraven på säkerhet, komfort och miljöhänsyn. 
Senaste tillskottet i Tallinks flotta är Megastar som togs i trafik i januari 2017 på sträckan Tallinn – Helsingfors. Megastar drivs med LNG och har en mängd innovativa lösningar för att minimera miljöpåverkan.

Tallink äger och driver även fyra hotell i Tallinn under varumärket Tallink Hotels. Tallink Hotels femte hotell öppnade våren 2010 i Lettlands huvudstad Riga. AS Tallink Grupp har 7.000 anställda i Estland, Sverige, Finland, Lettland och Tyskland och transporterar årligen över 9 miljoner passagerare.

Populärt med sommarkryss

Det är under sommarens semestrar som den största delen av rederiernas intänkter ska in.
Läs mer »

Rekordstart för Wasaline

Sommaren är inte vbara varm, solig och skön. För Wasaline är den rentav glödhet!
Läs mer »
Foto: Yvonne Lindeman

Shantyhyllning i Mariehamn

Historien får aldrig glömmas bort. Att vi i dag kan dra nytta av sjöfarten är ett resultat av uppoffringar bortom det begripliga.
Läs mer »
M/S Hamburg anländer onsdag.

M/S Hamburg först under tät vecka

I dag är M/S Hamburg på besök i Mariehamn.
Läs mer »
Elektra som går mellan Pargas och Nagu.

Nytt prestigepris för Elektra

Finferries hybridfärja Elektra har för andra gången i år vunnit ett internationellt pris.
Läs mer »

Nytt lyft för svensk sjöfart

Regeringen i Sverige har
Läs mer »