Åland värd för sjöfartskongress

Nu händer det! Åland och Ålands sjöfartsmuseum blir värd för ICMM; International Congress of Maritime Museums den 2-6 september år 2019. Det meddelar Åland Convention Bureau vars chef Sanna Könönen-Wahlstedt tillsammans med museichef Hanna Hagmark-Cooper arbetat fram det vinnande förslaget. 

Ålands sjöfartsmuseums chef Hanna Hagmark-Cooper är associerad (co-opted) medlem i styrelsen för ICMM och har lyckats övertala sina kolleger i ICMM om Åland som kongresställe år 2019.

– Vi har allt som behövs för en mycket högklassig kongress. Inte minst hoppas vi då ha Pommern på plats i den nya dockan vilket skapar ett maritimt besökscenter av högsta internationella klass, säger Hanna Hagmark-Cooper som är en av två nordiska representanter i ICMM-styrelsen, den andra är Marika Hedin som representerar Museum Gustavianum i Uppsala.

– Kongressen passar perfekt in i den internationella strategin att locka högklassiga konferenser till Åland. Vi har kapacitet och vi har något unikt att berätta, tillägger Sanna Könönen-Wahlstedt.

Åland Convention Bureau (ÅCB) är en icke-vinstdrivande organisation som lyder under Visit Åland och vars tjänster är kostnadsfria.

– Vi arbetar strategiskt med destinationsutveckling och bidrar till att stärka Ålands varumärke och tillväxt långsiktigt, säger Sanna Könönen-Wahlstedt.

En stor del av ÅCB:s arbete handlar om att stötta organisationer i att vilja och våga samt att kunna ansöka om och bjuda till nationella och internationella möten.

– Vi vet att ålänningar har ett enormt nätverk ute i världen och vi vill gärna uppmuntra dem att försöka ordna allt från mindre möten till stora konferenser här hemma. Till det hör att arbeta nära sjöfarten och med dess olika organ, säger Sanna Könönen-Wahlstedt.

ICMM står för the International Congress of Maritime Museums och är en internationell förening som länkar samman maritima museer världen över. I samarbete med en lokal institution organiserar föreningen en världskongress varannat år. Kongressen ordnades i Cascais, Portugal i september 2013 för att därifrån gå till Hong Kong år 2015, Valparaiso i Chile år 2017 och sedan, förhoppningsvis, till Mariehamn år 2019. Vid den senaste konferensen i Hong Kong deltog över etthundra deltagare från tjugo olika länder vilka under sex dagar diskuterade gemensamma utmaningar och möjligheter.

Åland Convention Bureau

• År 2015 ordnades Archipelacon på Åland med storfrämmande som Games of Thrones-författaren George R.R. Martin bland gästerna.

• Samma år kom eventet ”New Nordic Lifestyle” till Alandica och Åland.

• År 2014 var det dags för en internationell fredskonferens i Kastelholm med bland annat Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja och president Tarja Halonen på talarlistan. Kastelholmssamtalet är ett årligt återkommande event där ÅCB bistår Ålands Fredsinsitut; även 2017 med tema ”Finland som granne – gränser och gränslöshet under 100 år”.

• År 2017 inleder ÅCB samarbetet även med Ålands sjödagar.

Bildtext: Ålands sjöfartsmuseum passar perfekt som värd för den internationella kongressen för sjöfartsmuseer som arrangeras hösten 2019. Det tycker från vänster Åland Convention Bureaus chef Sanna Könönen-Wahlstedt, museivärden Diana Lindström och museichef Hanna Hagmark-Cooper.

Så här ser båten ut i dag. Foto: Julia Sjöström.

Nu får Jögge tillbaka sin öka

En stormig sommardag år 2002 slet sig Jörgen Mansnerus’ nybyggda Kökarsöka mitt på Ålands hav och gick inte att hitta.
...

Läs mer »
Ville Haapasaari, Port of Helsinki.

Talare redo för Sjöfartens dag

Inkommande torsdag den 24 maj smäller det till i Mariehamn på Åland – det är dags för en ny upplaga av Sjöfartens dag.

Läs mer »
Från vänster Kiku Stenbäck, Britt-Inger Wahe, Kenneth Holmström, Ulla Vuolteenaho-Janzon, Lasse Hagström, Paul Rasmussen, Björn-Olof Erikson och Jan Grönstrand.

Danskt virke till ny Ålandsskuta

Arbetet med skutbygget Emelia går vidare med blicken stadigt på framtiden.

Läs mer »
Informationsdirektören Johanna Boijer-Svahnström är ny i ledningsgruppen.

Viking stärker ledningsgrupp

I dag redovisar Viking Line Abp sina siffror för årets första kvartal på vilket förväntningarna är höga.

Läs mer »
Nextjet i konkurs.

Nextjet i konkurs, kris för Åland

Flygbolaget Nextjet har försatts i konkurs per i dag onsdag.

Läs mer »
Frivilliga kirurger gör skillnad. Foto: Mercy Ships.

Gyllene läge att hjälpa de svagaste

Det är mindre än två veckor kvar tills...

Läs mer »