100-gränsen nådd för ABB Azipod

ABB:s Azipod-enhet med bland andra Marcus Högblom och Dick Björkqvist går från klarhet till klarhet. Fabriken i Nordsjö går för högtryck och i veckan har bolaget passerat 100 beställda Azipod-system för kryssningsfartyg sedan lanseringen 1990!

Den hundrade beställningen kom från franska kryssningsrederiet Ponant som bygger världens första hybridisbrytare för leverans 2021. För att klara utmanande förhållanden förses fartyget med dubbla Azipods som tillsammans utvecklar 34 MW.

Fartyget byggs vid Fincantieris norska varv i Søviknes och är avsett för lyxkryssningar till platser dit ingen varit förut i Arktis och Antarktis där förhållandena är tuffa på gränsen till ohanterliga. För att hantera det krävs kraft och utrustning över det vanliga, till exempel sex meter stora propellrar som kan manövreras med stor precision. Dessutom är kraven på miljövänlighet, vibrationsfrihet och minimala avgasutsläpp direkt avgörande.

– Vi är glada över att Ponant valde vår ledande expertis när det gäller såväl kryssningsfartyg som att manövrera i is, säger vd för ABB Marine & Ports Juha Koskela.

Det första kryssningsfartyget som valde Azipods var Carnival Cruise Lines Fantasy-klass, Elation och Paradise. Året var 1995 och två år senare följde RCCL efter med tre installationer på då världens största kryssningsfartyg Voyager of the Seas. Därefter har det rullat på för att nu nå 100-strecket.

Ålänningen Marcus Högblom jobbar som ”Head of Passenger, Ice & Dry Cargo segment” vid ABB Marine & Ports. Han är såklart nöjd över utvecklingen:

– I början av 1990-talet gick vi in på kryssningsmarknaden med ett erbjudande om att vi kunde spara 10-15 procent jämfört med konventionella framdrivningssystem och samtidigt reducera all miljöpåverkan. Sedan dess har rederierna i allt högra grad valt Azipods. Vi uppskattar att vi sparat energi motsvarande 700.000 ton bränsle under dessa år tack vare våra Azipods!.

Efter att order nummer 100 kommunicerats fyllde ABB på två dagar senare med ytterligare en beställning från Lindblad Expeditions Holdings Inc som på Ustein Verft i Norge bygger en ny lyxkryssare, även den avsedd för polarexpeditioner. Detta fartyg, kallat ”världens främsta kryssningsfartyg” ska levereras första kvartalet 2020.

Båda pressmeddelande kan läsas i sin helhet via länkarna nertill.

/Jörgen Pettersson

Notarius Publicus Rainer Åkerblom sköter det åländska fartygsregistret.

Han är Ålands eget fartygsregister

På Åland utgörs fartygsregistret av i huvudsak en person.
Läs mer »

Anders Wiklöf växer i Alandia

Enmanskoncernen Wiklöf Holding Ab växer i Försäkringsaktiebolaget Alandia efter att ha köpt Eckerö Shipping Ab:s aktier i försäkringsbola
Läs mer »
Foto från www.balticshipping.com.

Aalto Shipping fortsätter växa

Finländska nykomlingen Aalto Shipping som inledde verksamheten i våras köpte i går sitt tredje fartyg på kort tid.
Läs mer »
Efter renoveringen. Foto: Sammeli Korhonen/ Syke.

Aranda tillbaka till sjöss

Finländska forskningsfartyget Aranda är tillba
Läs mer »

Här är det bara kvinnor till rors

Inom handelssjöfarten pågår ett intensivt arbete med att locka fler kvinnor till sjöss där männen traditionellt sett varit flest.
Läs mer »
Foto: Stefan Norrgrann

Kryssningsjätte till Kapellskär

Ett av världens absolut största kryssningsfartyg M/S Meraviglia befinner sig i Kapellskär i dag där några (ca 4.000) av hennes 5.200 pass
Läs mer »